Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı'da kasaplar, hisbe teşkilatı ve muhtesip tarafından denetlenirdi 3. Bu denetimler, İslam'ın sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak yapılırdı.
Denetim kapsamında şu hususlar kontrol edilirdi:
- Kesim süreci: Hayvanların eziyet etmeden yatırılıp bağlanması, bıçağın keskin olması, kesim yerinin temiz olması 3.
- Sünnete uygunluk: Hz. Muhammed'in, her işte iyiliği ve güzelliği farz kıldığı hadisine uyulup uyulmadığı 3.
- Kesim yeri: Hayvan kesimi sadece salhanelerde ve Atmeydanı'ndaki açık havada yapılabilirdi 14.
- Et satışı: Kasaplar, eti helâl şekilde kesip satmalı, semiz hayvan gösterip zayıf ve hastalıklısını kesememeliydi 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: