Buradasın
Osmanlı'da İstanbul'un et ihtiyacı nasıl karşılanırdı?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı döneminde İstanbul'un et ihtiyacı çeşitli yollarla karşılanırdı:
- Celepkeşân Tüccarlar: Büyük sürü sahibi tüccarlar, Rumeli'den ve Anadolu'dan getirdikleri koyunları İstanbul'daki mezbahalara getirirdi 12. Bu tüccarlar, koyunların alımında ve kesim işlerinde önemli rol oynardı 1.
- Kasabbaşı: Et iaşesi organizasyonunda daha etkin bir görev üstlenirdi 2. Koyunların alınması, kışlaklarda bekletilmesi ve İstanbul'a getirilip salhanelerde kestirilmesi gibi işlerden sorumluydu 2.
- Devlet Tekeli: Et ticareti, Tanzimat'a kadar devlet tekelindeydi 1. Devlet, sürü sahiplerini özel vergilerden muaf tutarak toptan et ticaretine yönlendirirdi 1.
- İthal Et: 16. yüzyılda Kanuni'nin özel hekimi, başkentin kışlık et ihtiyacı için gerekli büyük baş hayvanların her yıl Macaristan'dan ithal edildiğini belirtir 1.
Ayrıca, İstanbul'un et ihtiyacını karşılamak için Alibeyköy'deki çiftlik ve meralar da kullanılırdı 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: