• Buradasın

    Hukukta müdahale nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hukukta müdahale, devam eden bir davada taraf olmayan üçüncü kişilerin, belirli koşullar altında yargılamaya dahil olabilmesini ifade eder 1.
    İki tür müdahale vardır:
    1. Asli Müdahale: Üçüncü kişinin, dava konusu hak veya şey üzerinde bağımsız bir hak iddia etmesi durumunda söz konusu olur 12.
    2. Fer'i Müdahale: Üçüncü kişinin, taraflardan birinin yanında yer alarak ona yardımcı olmak amacıyla davaya katılmasıdır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Hukukun re'sen uygulanması ilkesi nedir?
    Hukukun re'sen uygulanması ilkesi, hukukta "kendiliğinden" anlamına gelen "resen" kelimesinden türetilmiştir ve mahkemenin veya ilgili mercinin, tarafların talebi olmadan, kendi inisiyatifiyle bir durumu veya olayı ele alması anlamına gelir. Bu ilke doğrultusunda, hakim, davanın konusuna uygun olarak hangi kanun maddesinin uygulanacağını kendisi belirler ve taraflar hangi kanun maddesinin uygulanması gerektiğini belirtmese bile, doğru ve adil bir karar vermek için kanunu doğru şekilde uygular.
    Hukukun re'sen uygulanması ilkesi nedir?
    Müdahale ne anlama gelir?
    Müdahale kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Karışma, araya girme. 2. Bir dava sonucu verilecek olan kararın, dolaylı olarak etkileyeceği üçüncü kişilerin davaya katılmaları.
    Müdahale ne anlama gelir?
    Hukuk nedir kısaca tanımı?
    Hukuk, toplumun düzenini sağlayan kurallar bütünü olarak tanımlanabilir.
    Hukuk nedir kısaca tanımı?
    Yazılı hukuk kurallarına ne denir?
    Yazılı hukuk kurallarına pozitif hukuk veya mevzuat denir.
    Yazılı hukuk kurallarına ne denir?
    Hukuki bir işlem ne demek?
    Hukuki işlem, bir veya birden fazla kişinin, hukuk düzeninin öngördüğü sınırlar içinde, hukuki sonuçlar doğurmaya yönelik irade açıklaması veya açıklamalarıdır. Bu irade açıklaması, bir hakkın veya hukuki ilişkinin kurulması, değiştirilmesi, devredilmesi veya ortadan kaldırılması gibi sonuçlar doğurabilir.
    Hukuki bir işlem ne demek?
    Hukukta ihlal ne demek?
    Hukukta ihlal, bir kuralın, yasanın veya normun çiğnenmesi, göz ardı edilmesi veya ihlal edilmesi durumunu ifade eder. Bazı hukukta ihlal türleri şunlardır: Hukuki ihlal. Bireysel hak ihlali. Sözleşme ihlali.
    Hukukta ihlal ne demek?
    Hukukta yaptırım türleri nelerdir?
    Hukukta yaptırım türleri maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılır: 1. Maddi Yaptırımlar: Hukuk kurallarına uyulmadığında devlet tarafından uygulanan kamu gücünü ifade eder. - Ceza: Yasayı çiğneyen kişiye mahkemelerce uygulanan yaptırımdır. - Cebri İcra: Hukuk kuralına uymayan kişinin davranışının kamu gücü aracılığıyla zorla yerine getirilmesi. - Tazminat: Başkalarına verilen zararın ödetilmesi biçimindeki yaptırım türüdür. - İptal: Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış olan idari işlemin ortadan kaldırılması. 2. Manevi Yaptırımlar: Din, görgü ve ahlak kurallarına uyulmadığında uygulanan yaptırımlardır.
    Hukukta yaptırım türleri nelerdir?