• Buradasın

    Hemşire çalışma yönetmeliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hemşire Çalışma Yönetmeliği, sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin çalışma alanlarını, pozisyonlarını ve görev, yetki ile sorumluluklarını belirleyen yönetmeliktir 24.
    Bu yönetmeliğe göre hemşirelerin bazı görev ve sorumlulukları şunlardır:
    • Bireyin, ailenin ve toplumun sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve hemşirelik bakımı planlamak, uygulamak ve değerlendirmek 24;
    • Tıbbi tanı ve tedavi planının uygulanmasında hekimin yazılı tedavilerini uygulamak ve acil durumlarda sözlü tıbbi istemi kabul etmek 24;
    • Sağlık eğitimi, danışmanlık ve araştırma faaliyetlerini yürütmek 24;
    • Hizmet sunumunda kaliteyi ve sonuçları değerlendirmek, gerekli iyileştirmeleri yapmak 4;
    • Hemşirelik hizmetlerinin yönetimi ve risk yönetimini sağlamak 4.
    Yönetmelik, 8 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır 2.

    Konuyla ilgili materyaller

    Hemşirelikte temel esaslar kaç saat?

    Hemşirelikte temel esaslar dersi, genellikle 5 saat teorik ve 12 saat uygulama olmak üzere toplamda 17 saat sürmektedir.

    Hemşireler hangi servislerde çalışır yönetmelik?

    Hemşireler, kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ve hemşirelik hizmetleri sunulan diğer alanlarda çalışabilirler. Yönetmelikte belirtilen bazı servis ve birimler şunlardır: yatan hasta üniteleri ve klinikleri; yoğun bakım üniteleri; ayaktan tanı ve tedavi birimleri; acil servisler; evde bakım hizmetleri.

    Hemşirler neden 12 saat çalışır?

    Hemşireler 12 saat çalışabilir çünkü bu, vardiyalı çalışma düzeninin bir parçasıdır. Ayrıca, acil durumlarda veya hastane ihtiyaçlarına göre fazla mesai yapmaları gerektiğinde de çalışma saatleri uzayabilir.

    Hemşirelikte temel ilkeler nelerdir?

    Hemşirelikte temel ilkeler şunlardır: 1. Zarar Vermeme-Yararlılık: Hemşire, bireylerin zarar görmesini önlemeye çalışır ve güvenli hemşirelik bakımı sunar. 2. Özerklik/Bireye Saygı: Hemşire, bireylerin inanç, değer ve gereksinimlerine saygı gösterir ve onların karar verme haklarına destek olur. 3. Mahremiyet ve Sır Saklama: Hemşire, bireylerin mahremiyetini korur ve bilgilerini gizli tutar. 4. Adalet ve Eşitlik: Hemşire, tüm insanlara eşit ve adil davranır, ırk, dil, din gibi ayrımlar yapmaz. Diğer önemli ilkeler arasında dürüstlük, sadakat ve bilimsel ilerlemelerin takibi de yer alır.

    Hemşirelikte 12 saat çalışma zorunlu mu?

    Hemşirelikte 12 saatlik çalışma zorunlu değildir, ancak bazı hastanelerde ve vardiya sistemlerinde bu süre uygulanabilir. Genel olarak, hemşirelerin çalışma saatleri 8 saatlik üç vardiya veya 24 saat nöbet şeklinde düzenlenir.

    Kimler işyeri hemşiresi olabilir?

    Kimler işyeri hemşiresi olabilir sorusuna yanıt olarak, aşağıdaki diploma ve eğitimlere sahip kişiler işyeri hemşiresi olabilirler: 1. Hemşire. 2. Sağlık memuru. 3. Acil tıp teknisyeni (ATT). 4. Çevre sağlığı teknisyeni. Ayrıca, iş sağlığı veya iş sağlığı ve güvenliği programlarında lisansüstü eğitimini tamamlayanlar ve Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde 5 yıl fiilen çalışmış olanlar da işyeri hemşireliği yapabilirler. İşyeri hemşiresi olabilmek için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylı bir eğitim kursuna katılmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak olan işyeri hemşiresi sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

    Hemşirelik hizmetleri yönetimi ne iş yapar?

    Hemşirelik hizmetleri yönetimi, kurumun amaç ve politikaları doğrultusunda hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi ve denetlenmesinden sorumludur. Hemşire yöneticilerinin başlıca görevleri şunlardır: - Hasta bakım planlarının gözden geçirilmesi ve uygunluğunun değerlendirilmesi. - Hemşirelik personeli programlarının denetlenmesi ve yeni hemşirelerin eğitilmesi. - Hemşirelik departmanı veya organizasyonu tarafından sağlanan bakımın kalitesinin iyileştirilmesi için stratejik planlamaya katılma. - Enfeksiyon kontrolü, hasta mahremiyeti ve çalışan davranışları ile ilgili politika ve prosedürlerin geliştirilmesi. - Hemşirelik sorunları veya endişeleri ile ilgili olarak diğer departmanlara danışma sağlama. - Hemşirelik personelinin en son uygulamalar ve prosedürler konusunda eğitilmesini sağlama.