• Buradasın

    Deliller kesin sürede sunulmazsa ıslah yapılabilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Deliller kesin sürede sunulmazsa ıslah yapılamaz. Islah, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 177. maddesi gereğince tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir 13. Kesin süre içerisinde ıslah dilekçesi sunulmadığında, kişinin o dava özelindeki ıslah hakkı ortadan kalkar ve ıslah hiç yapılmamış kabul edilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Delil listesi kesin süre ne zaman?
    Delil listesi sunma süresi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na (HMK) göre ön inceleme duruşmasından sonra iki haftalık kesin süre içinde sunulabilir. Ayrıca, dava veya cevap dilekçesinde de bu deliller belirtilip sunulabilir.
    Delil listesi kesin süre ne zaman?
    Kesin süre içinde delil sunulmazsa ne olur?
    Kesin süre içinde delil sunulmazsa, o delile dayanmaktan vazgeçilmiş sayılır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, dava ve cevap dilekçelerinde belirtilip de ön inceleme duruşmasına kadar sunulmayan deliller için hakim, delillerin sunulması için 2 haftalık kesin süre verir. Bu süre içerisinde sunulmayan deliller, davanın seyrini değiştirse bile hakim tarafından dikkate alınmaz.
    Kesin süre içinde delil sunulmazsa ne olur?
    Islah ne zamana kadar yapılabilir?
    Islah, tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabilir.
    Islah ne zamana kadar yapılabilir?
    Islah ile talep sonucu değiştirilebilir mi?
    Evet, ıslah yoluyla talep sonucu değiştirilebilir. Islah, tarafların iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağı nedeniyle yapamadıkları işlemleri bir defaya mahsus yapmalarına izin verir ve bu kapsamda talep sonucunun da değiştirilmesini mümkün kılar.
    Islah ile talep sonucu değiştirilebilir mi?
    Dava şartları nelerdir HMK?
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında dava şartları şunlardır: 1. Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. 2. Yargı yolunun caiz olması. 3. Mahkemenin görevli olması. 4. Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. 5. Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları. 6. Dava takip yetkisine sahip olunması. 7. Gider avansının yatırılmış olması. 8. Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. 9. Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. 10. Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması.
    Dava şartları nelerdir HMK?
    Delil dilekçesinin karşı tarafa tebliğ edilmesi şart mıdır?
    Evet, delil tespit dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilmelidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 403. maddesine göre, delil tespitinin karşı tarafın yokluğunda yapılması durumunda, mahkeme dilekçeyi ve delil tespit tutanağı ile varsa bilirkişi raporunun bir suretini derhal karşı tarafa tebliğ etmek zorundadır.
    Delil dilekçesinin karşı tarafa tebliğ edilmesi şart mıdır?
    Islah dilekçesi için verilen süre kesin mi?
    Islah dilekçesi için verilen süre kesindir ve bu süre içinde işlem yapılmazsa ıslah talebi geçersiz sayılır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 181. maddesine göre, kısmen ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verilir.
    Islah dilekçesi için verilen süre kesin mi?