• Buradasın

    Delil tespitinde karşı taraf davalı olarak gösterilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Delil tespitinde karşı taraf davalı olarak gösterilmez, çünkü bu süreçte taraflar arasında davacı ve davalı sıfatları yer almaz 13.
    Delil tespitinde, tespit isteyen kişi "tespit talep eden" olarak, aleyhine tespit istenen kişi ise "aleyhine delil tespiti istenen" olarak adlandırılır 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Delil tespitine itiraz reddedilirse ne olur?
    Delil tespitine itirazın reddedilmesi durumunda, itiraz eden taraf, delil tespiti kararına karşı yeniden dava açabilir. Ayrıca, delil tespiti kararı ara karar niteliğinde olup nihaî bir karar olmadığından kanun yoluna başvurulamaz.
    Delil tespitine itiraz reddedilirse ne olur?
    Delil tespite karşı itiraz hangi mahkemede yapılır?
    Delil tespitine karşı itiraz, delil tespitini yapan mahkemeye yapılır.
    Delil tespite karşı itiraz hangi mahkemede yapılır?
    Delil tespiti kararına itiraz edilmezse ne olur?
    Delil tespiti kararına itiraz edilmezse, karar taraflar açısından kesinleşir.
    Delil tespiti kararına itiraz edilmezse ne olur?
    Kesin süre içinde delil sunulmazsa ne olur?
    Kesin süre içinde delil sunulmazsa, o delile dayanmaktan vazgeçilmiş sayılır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, dava ve cevap dilekçelerinde belirtilip de ön inceleme duruşmasına kadar sunulmayan deliller için hakim, delillerin sunulması için 2 haftalık kesin süre verir. Bu süre içerisinde sunulmayan deliller, davanın seyrini değiştirse bile hakim tarafından dikkate alınmaz.
    Kesin süre içinde delil sunulmazsa ne olur?
    Delillerin tespiti davası ne zaman açılır?
    Delillerin tespiti davası, muhakkak asıl davadan önce açılmalıdır.
    Delillerin tespiti davası ne zaman açılır?
    Dava şartları nelerdir HMK?
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında dava şartları şunlardır: 1. Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. 2. Yargı yolunun caiz olması. 3. Mahkemenin görevli olması. 4. Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. 5. Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları. 6. Dava takip yetkisine sahip olunması. 7. Gider avansının yatırılmış olması. 8. Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. 9. Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. 10. Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması.
    Dava şartları nelerdir HMK?
    Kimler davada taraf olamaz?
    Davada taraf olamayacak kişiler şunlardır: 1. Ölü kişiler: Ölümle birlikte taraf ehliyeti sona erer ve ölmüş kişiye karşı dava açılamaz. 2. Dava ehliyeti olmayanlar: Ayırt etme gücünden yoksun olan kişiler dava ehliyetine sahip değildir ve bu nedenle davada taraf olamazlar. 3. Tüzel kişiliği olmayan topluluklar: Adi ortaklık ve miras ortaklığı gibi tüzel kişiliği olmayan topluluklar taraf ehliyetine sahip değildir. Ayrıca, davada üçüncü bir tarafın bulunması da mümkün değildir; davada sadece davacı ve davalı yer alabilir.
    Kimler davada taraf olamaz?