• Buradasın

    Danıştay üyeleri nasıl seçilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Danıştay üyeleri, iki farklı yöntemle seçilir:
    1. Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından seçilenler: Birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçilirler 12.
    2. Cumhurbaşkanı tarafından seçilenler: Nitelikleri kanunda belirtilen diğer görevliler arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilirler 13.
    Seçim süreci şu şekildedir:
    • Boşalan üyeliklerin 3/4'ü idari yargı hakim ve savcılığından, 1/4'ü ise diğer görevliler arasından seçilir 2.
    • İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler 4.
    • Üyeler, 12 yıl için seçilir ve görev süresi dolan üyeler tekrar seçilemez 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bölge İdare ve Danıştay hiyerarşik olarak nasıl sıralanır?

    Bölge İdare ve Danıştay, idari yargı hiyerarşisinde şu şekilde sıralanır: 1. Bölge İdare Mahkemeleri: İlk derece mahkemeleri olan idare ve vergi mahkemelerinin verdiği kararları inceleyen istinaf mahkemeleridir. 2. Danıştay: Türkiye'de idari yargının en yüksek yargı organıdır ve bölge idare mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan temyiz başvurularını inceler.

    Danıştay ve Yargıtay arasındaki fark nedir?

    Danıştay ve Yargıtay arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı: - Danıştay, idari yargıda en üst merci olarak faaliyet gösterir ve idari işlemlerle ilgili yargılama yapar. - Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere "hukuki derece" mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. 2. Temyiz İncelemesi: - Danıştay, idare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyiz incelemesini yapar. - Yargıtay, ceza ve hukuk davalarında verilen kararların hukuka uygunluğunu denetleyerek temyiz incelemesi yapar. 3. Seçim ve Yapı: - Danıştay üyeleri, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından seçilir ve 12 yıl için görev yapar. - Yargıtay üyeleri de aynı kurul tarafından seçilir ancak görev süreleri 12 yıl ile sınırlı değildir.

    Sayıştay Danıştay ve Yargıtay nedir?

    Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay, Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst düzeydeki yargı ve denetim kurumlarıdır. Görev ve yetkileri şu şekildedir: 1. Sayıştay: Kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını denetler. 2. Danıştay: İdari yargı alanında yetkilendirilmiş en üst düzey mahkemedir. 3. Yargıtay: Adli yargı alanında giren konularda temyiz incelemesi yapan yüksek yargı makamıdır.

    Danıştay üyeleri kaç yıl için seçilir?

    Danıştay üyeleri 12 yıl için seçilir.

    Danıştay hangi kanuna tabi?

    Danıştay, 6 Ocak 1982 tarihli ve 2575 sayılı Danıştay Kanunu'na tabidir.

    Danıştay üyelerinin görev süresi neden 12 yıl?

    Danıştay üyelerinin görev süresinin 12 yıl olarak belirlenmesinin nedeni, bu sürenin Yargıtay ve Danıştay organlarının aynı üye sayısı ile üyelerini belirlemesini sağlamak istemesidir. Ayrıca, yüksek mahkeme üyelerinin bağımsızlığını güçlendirmek ve emeklilik yaşına kadar görevde kalmalarını teşvik etmek de bu kararın arkasında yatan diğer faktörlerdir.

    Danıştay'ın görevi nedir?

    Danıştay'ın görevleri şunlardır: 1. İdari Yargı Organı Olarak: İdari davaların bakıldığı mercidir ve aldığı kararlara yürütme uymak zorundadır. 2. Danışma Organı Olarak: Yürütme organlarına yardımcı olup, idari işlemler ve düzenleyici işlemler hakkında görüş bildirir. 3. İlk Derece Mahkemesi Olarak: Cumhurbaşkanı kararlarına, bakanlar kurulu iptal davalarına ve kamu hizmetleri imtiyaz sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklara bakar. 4. Norm Denetimi: Yönetmelik gibi alt düzey yasal düzenlemelerin anayasaya ve yasalara uygunluğunu değerlendirir.