• Buradasın

    Danıştay 5 ve 12 daire kararları kesin mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Danıştay 5. ve 12. daire kararları kesin değildir. Bu daireler tarafından verilen kararlar, temyiz yoluna başvurulabilir ve Danıştay'ın üst kurulları tarafından incelenebilir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Danıştay hangi kararları bozar?
    Danıştay, aşağıdaki durumlarda idari yargı kararlarını bozar: 1. Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması. 2. Hukuka aykırı karar verilmesi. 3. Usul hükümlerine uyulmamış olması. Ayrıca, temyiz incelemesi sonunda karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise karar düzeltilerek onanır.
    Danıştay hangi kararları bozar?
    Danıştay'ın khk kararları kesin mi?
    Danıştay'ın KHK kararlarına karşı temyiz yolu açıktır, ancak bazı durumlarda bu kararlar kesin olabilir. Kesin olan Danıştay kararları arasında, ivedi yargılama usulüne tabi olan davalarda verilen kararlar ve OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla ilgili bazı kararlar yer alır.
    Danıştay'ın khk kararları kesin mi?
    Danıştay hangi kanuna tabi?
    Danıştay, 6 Ocak 1982 tarihli ve 2575 sayılı Danıştay Kanunu'na tabidir.
    Danıştay hangi kanuna tabi?
    Danıştay Onikinci Daire hangi davalara bakar?
    Danıştay Onikinci Daire, aşağıdaki davalara bakar: 1. Kamu görevlilerinin göreve alınma, adaylık ve disiplin işlemleri ile bu işlemlere dayalı tazminat talepleri. 2. Özelleştirme uygulamaları sonucu işsiz kalanların yeniden işe alınmaları ve bu hususa ilişkin düzenlemeler. 3. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesi kapsamında çalışanlarla ilgili mevzuat (sözleşme yapma, feshetme ve parasal konular dahil). Bu daireler ayrıca, Danıştay Beşinci Daire'nin görevleri dışında kalan diğer davaları da çözümler.
    Danıştay Onikinci Daire hangi davalara bakar?
    Danıştay ve Yargıtay arasındaki fark nedir?
    Danıştay ve Yargıtay arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı: - Danıştay, idari yargıda en yüksek merci olarak faaliyet gösterir ve idari davaların çözümünde önemli bir rol oynar. - Yargıtay, ceza ve hukuk davalarının son temyiz merciidir ve hukuka aykırı kararları düzeltir. 2. İnceleme Konusu: - Danıştay, idari işlemlerin hukuka uygunluğunu denetler ve yönetmeliklere göre karar verir. - Yargıtay, hukuki normlar ve yasaların doğru yorumlanması ve uygulanması temel alınarak kararlar verir. 3. Merkez ve Daireler: - Danıştay'ın merkezi Ankara'dadır ve farklı idari alanlarda uzmanlaşmış dairelerden oluşur. - Yargıtay, Türkiye'nin dört bir yanında bulunan 20 bölge adliye mahkemesine bağlı dairelerden oluşur.
    Danıştay ve Yargıtay arasındaki fark nedir?
    Danıştay 5. Daire hangi davalara bakar?
    Danıştay 5. Daire, aşağıdaki davalara bakar: 1. Atama, nakil, disiplin, sicil, başarı değerlendirmesi ve ödüllendirme gibi kamu görevlilerinin özlük işlerine ilişkin davalar. 2. Kamu görevlilerinin re'sen emeklilik işlemleri ile ilgili davalar. 3. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu uyarınca tesis edilen işlemler (yazılı yarışma sınavı ve mülakat, adaylık statüsü ve süreci ile mesleğe kabul işlemleri ve disiplin işlemleri dahil). 4. Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen olağanüstü hale ilişkin olarak çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerden kaynaklanan davalar.
    Danıştay 5. Daire hangi davalara bakar?
    Danıştay bozma kararı verirse ne olur?
    Danıştay'ın bozma kararı vermesi durumunda aşağıdaki işlemler gerçekleşir: 1. Dosyanın ilgili mercie gönderilmesi: Bozma kararı, dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir. 2. Yeniden inceleme ve karar verme: İlgili merci, dosyayı öncelikle inceler ve varsa gerekli tahkik işlemlerini tamamlayarak yeniden karar verir. 3. Kararda ısrar: Bölge idare mahkemesi, Danıştay'ın bozma kararına uyabileceği gibi kendi kararında da ısrar edebilir. 4. Temyiz incelemesi: Bozma kararı üzerine verilen karar, Danıştay İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından incelenir ve karara bağlanır.
    Danıştay bozma kararı verirse ne olur?