• Buradasın

    Çek davası ticari dava mı tüketici davası mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Çek davası, tarafların sıfatına ve uyuşmazlığın niteliğine göre hem ticari dava hem de tüketici davası kapsamında değerlendirilebilir.
    Ticari dava olarak, çekten doğan uyuşmazlıklar, Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) düzenlendiği için ticari davalar arasında yer alır ve bu tür davalar ticaret mahkemelerinde görülür 13.
    Tüketici davası olarak ise, çek hamili ile keşideci arasındaki ilişki, tüketici işlemi niteliğindeyse, bu tür davalar tüketici mahkemesinde görülür 25. Örneğin, bir tüketici, bankadan aldığı bireysel kredi nedeniyle çekle ilgili bir dava açarsa, bu dava tüketici mahkemesinin görevine girer 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Çek iptali davasında yetkili mahkeme hangisi?

    Çek iptali davasında yetkili mahkeme, çekin ödeme yeri veya hamilin yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi'dir.

    Tüketici Heyeti hangi davalara bakar?

    Tüketici Heyeti, aşağıdaki davalara bakar: 1. Ayıplı mal ve hizmetler: Ürünün reklamda veya satış sözleşmesinde belirtilen özellikleri taşımaması durumunda. 2. Garanti kapsamı sorunları: Garanti kapsamındaki ürünlerin tamir veya değişim taleplerinin reddedilmesi. 3. Yanıltıcı reklamlar ve haksız ticaret uygulamaları: Tüketicinin yanıltılması veya yanlış bilgilendirilmesi. 4. Taksitli satışlarda sorunlar: Taksitli alışverişlerde ödeme planına uygun teslimat yapılmaması veya satış sözleşmesi koşullarının ihlali. 5. İade, değişim ve para iadesi talepleri: Tüketicilerin aldıkları ürünleri beğenmeme durumunda iade veya değişim talepleri. 6. Abonelik ve sözleşme sorunları: Abonelik hizmetlerinin belirtilen şekilde sağlanmaması veya sözleşme şartlarının ihlali. 7. Haksız fiyat uygulamaları: Haksız fiyat artışları veya yansıtmaları. Ayrıca, Tüketici Mahkemesi, Tüketici Hakem Heyeti'nin görev sınırını aşan uyuşmazlıkları da çözüme kavuşturur.

    Tüketici mahkemesi hangi davalara bakar?

    Tüketici mahkemesi, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında aşağıdaki davalara bakar: 1. Ayıplı mal veya hizmetten kaynaklanan uyuşmazlıklar. 2. Satın alınan malın iadesi veya bedelinin iadesi ile ilgili uyuşmazlıklar. 3. Tüketici kredisi veya finansal işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar. 4. Mesafeli satış veya kapıdan satış yoluyla yapılan satışlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar. 5. Haksız yere reklam veya ilan verilmesi nedeniyle oluşan uyuşmazlıklar. Ayrıca, tüketici mahkemeleri, ticari faaliyetlerle ilgili değil, tüketicinin kişisel ihtiyaçlarıyla ilgili tüm uyuşmazlıkları ele alır.

    Tüketici mahkemesi hangi davalara bakmaz?

    Tüketici mahkemesi, aşağıdaki davalara bakmaz: 1. Tarafların her ikisinin de tacir olduğu davalar: Ticari işletmeleriyle ilgili ihtilaflarda tüketici mahkemesi görevli değildir. 2. İcra ve iflas Kanunu’ndan kaynaklanan davalar: Bu tür davalar, tüketici mahkemesinin görev alanına girmez. 3. Profesyonel sporcuların takımlarıyla yaptıkları sözleşmeler: Bu tür hizmet sözleşmeleri genel mahkemelerde görülür. 4. Menfi tespit ve istirdat davaları: Parasal sınır olarak hakem heyetinin görevine girse bile, bu tür davalar tüketici mahkemesinde değil, mahkemede sonuçlandırılır.

    Ticari dava türleri nelerdir?

    Ticari dava türleri şunlardır: 1. Haksız Rekabet Davaları: Bir işletmenin diğerine bilinçli olarak zarar vermesi veya yanıltıcı pazarlama yapması gibi durumlarda açılır. 2. Alacak Davaları: Ticari ilişkilerde doğan borcun ödenmemesi durumunda açılır. 3. Tazminat Davaları: Bir işletme veya bireyin, bir ticari işlem nedeniyle zarara uğraması durumunda açılır. 4. İflas ve Konkordato Davaları: Borçlarını ödeyemeyen şirketler için iflas veya konkordato süreci başlatmak amacıyla açılır. 5. Marka ve Patent İhlali Davaları: Bir işletmenin, başka bir firmanın tescilli markasını veya patentini izinsiz kullanması durumunda açılır. 6. Ortaklık ve Hissedar Davaları: Şirket ortakları veya hissedarlar arasındaki yetki, yönetim veya kar payı dağılımı ile ilgili ihtilaflardan doğan davalardır.

    Karşılıkli çek davası hangi mahkemede açılır?

    Karşılıksız çek davası, çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin veya şikayetçinin yerleşim yerinde bulunan icra mahkemelerinde açılır.

    Çek takibinden kaynaklı dava ticari dava mıdır?

    Evet, çek takibinden kaynaklı dava ticari dava olarak kabul edilir. Ticari davalar, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen hususlardan kaynaklanan davaları kapsar ve çek takibi de bu kapsamda değerlendirilir.