• Buradasın

    AYM etkin soruşturma nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    AYM'ye göre etkin soruşturma, yaşam hakkı veya diğer temel hak ve özgürlüklerin ihlali durumunda, devletin yetkili makamlarının gerekli incelemeleri ve araştırmaları yaparak sorumluların belirlenmesi ve cezalandırılmalarını sağlamaktır 12.
    Etkin soruşturmanın temel amaçları:
    • Mevzuat hükümlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak 1.
    • Hesap verilebilirliği artırmak 1.
    • Yaşam hakkını koruyan hukukun etkili bir şekilde uygulanmasını temin etmek 2.
    Etkin soruşturmanın özellikleri:
    • Soruşturma makamlarının resen harekete geçmesi ve tüm delilleri toplaması 12.
    • Soruşturmanın makul bir süre ve hızda yürütülmesi 1.
    • Soruşturmanın kamu denetimine açık olması 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Etkin soruşturma ilkesi hangi mahkeme tarafından denetlenir?

    Etkin soruşturma ilkesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından denetlenir.

    Resen soruşturma ne anlama gelir?

    Resen soruşturma, hukuki bir tabir olup "kendiliğinden yapılan araştırma" anlamına gelir. Bu terim, şikayet söz konusu olmasa da kendiliğinden başlatılan inceleme, araştırma ve soruşturma için kullanılır.

    Soruşturma nedir?

    Soruşturma, bir suç şüphesiyle Cumhuriyet Savcısı tarafından başlatılan ve dava açılması veya açılmasına gerek olmadığı şeklinde sonuçlanan ceza hukuku sürecidir. Soruşturma aşamasında savcı, delilleri toplar, şüpheli ve tanıkları dinler, koruma tedbirleri alır ve kamu davası açmaya yer olup olmadığına karar verir. Soruşturmanın sona ermesi durumunda savcı, ya iddianame düzenleyerek mahkemeye başvurur ya da kovuşturmaya yer olmadığı kararı gibi diğer kararlardan birini verir.

    AYM hangi davalara bakar?

    Anayasa Mahkemesi (AYM) aşağıdaki davalara bakar: 1. Norm Denetimi: Yasaların ve kanun hükmünde kararnamelerin anayasaya uygunluğunu denetler. 2. Bireysel Başvurular: Temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen bireylerin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruları değerlendirir. 3. Siyasi Parti Davaları: Siyasi partilerin kapatılması ve mali denetimlerini yapar. 4. Yüce Divan Görevi: Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, bakanlar ve yüksek yargı organı üyeleri hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı açılan davalara bakar. 5. Milletvekili Dokunulmazlıkları: Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kararlarına karşı yapılan itirazları değerlendirir.

    CMK soruşturma ve kovuşturma nedir?

    CMK'ya göre soruşturma ve kovuşturma kavramları şu şekilde tanımlanır: 1. Soruşturma. 2. Kovuşturma.

    Soruşturma ve kovuşturma arasındaki fark nedir?

    Soruşturma ve kovuşturma aşamaları, ceza hukukunda suçun işlenmesinin ardından izlenen süreçte iki farklı evredir. Farklar şu şekilde özetlenebilir: Başlangıç: Soruşturma, bir suçun işlendiğine dair ilk bilgilerin elde edilmesiyle başlarken, kovuşturma iddianamenin kabulüyle başlar. Yetkili Makam: Soruşturma genellikle Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülür. Amaç: Soruşturmada, suçun işlenip işlenmediğinin ve gerçek failin tespiti amaçlanır. Usul: Soruşturma, yazılılık, gizlilik ve acelelik ilkeleri çerçevesinde yürütülür.

    İnceleme ile soruşturma arasındaki fark nedir?

    İnceleme ve soruşturma arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Amaç: İnceleme, bir konunun veya yürütülen iş ve işlemlerin doğruluğuna bağlı olarak adli, idari veya disipliner soruşturma yapılmasına gerek olup olmadığının saptanması faaliyetidir. 2. Süreç: İnceleme genellikle daha ön araştırma niteliğindedir ve daha az resmi bir süreçtir. 3. Başlatanlar: İncelemeyi genellikle müfettişler veya yetkili merciler başlatırken, soruşturmayı savcılıklar ve polis gibi yetkili makamlar başlatır.