• Buradasın

    Soya en iyi hangi iklimde yetişir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Soya bitkisi, ılıman iklim bölgelerinde en iyi şekilde yetişir 3. Mayıs-Eylül ayları arasında ortalama günlük sıcaklığın 25 °C olduğu iklimler, soya üretimi için uygundur 5.
    18 °C'nin altındaki ve 40 °C'nin üstündeki sıcaklıklar, soyanın gelişimini olumsuz etkileyebilir 25.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Soya fasulyesinin en kaliteli olduğu yer neresidir?

    Soya fasulyesinin en kaliteli olduğu yer hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, soya fasulyesi en çok Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Ukrayna ve Arjantin gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise soya fasulyesi genellikle Çukurova ve çevresinde üretilmektedir. Soya fasulyesinin kalitesi, yetiştirme koşulları, toprak tipi ve iklim gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

    Türkiye'de soya fasulyesi hangi illerde yetişir?

    Türkiye'de soya fasulyesi yetişen bazı iller: Adana ve Osmaniye. Samsun. Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş. Tokat. Soya fasulyesi, Türkiye'de doğal yetiştirme alanları olarak Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde de yetişir, ancak bu bölgelerde daha çok fındık ve çay üretimi yapıldığı için soya fasulyesi ekimi azalmıştır. Soya fasulyesi ayrıca, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanabilir alanlarında da yetiştirilir.

    En yüksek verimli soya çeşidi hangisi?

    En yüksek verimli soya çeşidi olarak, Çukurova koşullarında yapılan bir araştırmada Atakişi çeşidi öne çıkmıştır. Diğer yüksek verimli soya tohumu çeşitleri arasında Pioneer 93M80, Asgrow AG 5532 ve Syngenta NK S20A da bulunmaktadır.

    Soya fasulyesi en iyi nasıl yetiştirilir?

    Soya fasulyesi yetiştirmek için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. İklim ve Toprak Koşulları: Soya fasulyesi, sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. 2. Tohum Seçimi ve Ekim Dönemi: Kaliteli ve hastalıktan arınmış tohumlar seçilmeli, ekim genellikle ilkbahar aylarında, toprak sıcaklığı uygun olduğunda yapılmalıdır. 3. Bakım ve Sulama: Bitkinin gelişimi için düzenli sulama ve bakım gereklidir. 4. Gübreleme: Toprak analizi sonuçlarına göre azot, fosfor ve potasyum gibi dengeli gübreler verilmelidir. 5. Hastalık ve Zararlılarla Mücadele: Fungal hastalıklar ve zararlı organizmalara karşı biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilmelidir. 6. Hasat: Tohumlar sararma ve kuru hale geldiğinde hasat yapılır.

    Soya en çok hangi toprakta yetişir?

    Soya, kumlu-killi topraklar başta olmak üzere farklı toprak tiplerinde yetişebilir. Soya için en iyi yetişme ortamı, killi, killi kumlu, orta ağır, kolay ısınan ve humuslu topraklardır. Soya, çok kumlu topraklar dışındaki toprak türlerinde iyi gelişir. Soya için toprağın asitliği de önemlidir; genellikle orta seviyelerdeki (pH: 6,0-6,5) toprak asitliği soya için uygundur.

    Soya tarımında hangi gübre kullanılır?

    Soya tarımında kullanılan bazı gübreler: Azot, fosfor ve potasyum: Genel bir kural olarak, soya tarımında dekara 3-5 kg saf azot (N), 8-10 kg fosfor (P) ve 10-12 kg potasyum (K) gübresi ekimden önce toprağa karıştırılmalıdır. Diamonyum fosfat (DAP): %18 N ve %46 P içeren kompoze bir gübre olarak kullanılabilir. Amonyum nitrat: Çiçeklenme döneminde üst gübreleme olarak dekara 3-5 kg saf azot sağlamak amacıyla kullanılabilir. Organomineral tek sıvı taban gübresi: Toprakta bağlanmayan fosforlu olarak Structure ürünü tavsiye edilmektedir. Gübreleme işlemi öncesinde mutlaka toprak tahlili yaptırılmalı ve en uygun gübreleme şekli tahlil sonuçlarına göre belirlenmelidir.
    A Turkish farmer in a sunlit soybean field, wearing a straw hat and rolled-up sleeves, gently holding a mature soybean plant with golden pods ready for harvest.

    Soya fasulyesi hasadı ne zaman yapılır?

    Soya fasulyesi hasadı, yaprakların sararıp dökülmesinden 4-5 gün sonra yapılır. Hasat zamanı, ekim zamanına ve çeşitlerin erkenci ya da geççi olmasına bağlı olarak şu dönemlerde yapılır: Ana ürün: Eylül ayı ortası-sonu. İkinci ürün: Ekim ayı ortası. Hasat için alt baklalar kontrol edilir; daneler sertleşmiş ve dişle zor kırılır durumda olmalıdır.