• Buradasın

    Soya fasulyesi hasadı ne zaman yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A Turkish farmer in a sunlit soybean field, wearing a straw hat and rolled-up sleeves, gently holding a mature soybean plant with golden pods ready for harvest.
    Soya fasulyesi hasadı, yaprakların sararıp dökülmesinden 4-5 gün sonra yapılır 23.
    Hasat zamanı, ekim zamanına ve çeşitlerin erkenci ya da geççi olmasına bağlı olarak şu dönemlerde yapılır:
    • Ana ürün: Eylül ayı ortası-sonu 5.
    • İkinci ürün: Ekim ayı ortası 5.
    Hasat için alt baklalar kontrol edilir; daneler sertleşmiş ve dişle zor kırılır durumda olmalıdır 5. Bu nem oranı, tanelerin depolanması ve işlenmesi sürecinde kaliteyi korumak için önemlidir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Türkiye'de soya fasulyesi hangi illerde yetişir?

    Türkiye'de soya fasulyesi yetişen bazı iller: Adana ve Osmaniye. Samsun. Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş. Tokat. Soya fasulyesi, Türkiye'de doğal yetiştirme alanları olarak Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde de yetişir, ancak bu bölgelerde daha çok fındık ve çay üretimi yapıldığı için soya fasulyesi ekimi azalmıştır. Soya fasulyesi ayrıca, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanabilir alanlarında da yetiştirilir.

    1 dönümden kaç kilo soya tohumu çıkar?

    1 dönümden ortalama 450-550 kilogram soya tohumu çıkar. Ancak bu miktar, iklim koşulları, toprak kalitesi, sulama düzeni ve gübreleme uygulamaları gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir. Ana üründe verim dekara 350-390 kg, ikinci üründe 300-380 kg arasında değişmektedir. Tohum miktarı, tohumun iriliğine göre değişir: İri tohumlar için dekara 7-7,5 kg, küçük tohumlar için 6-6,5 kg tohum gerekir.

    1 dönümden kaç kilo soya fasulyesi çıkar?

    1 dönümden ortalama 250 ila 500 kilogram arasında soya fasulyesi çıkabilir. Ancak, 1 dönümden elde edilen soya fasulyesi miktarı, iklim koşulları, toprak yapısı, sulama yöntemleri ve kullanılan tohumun kalitesi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.

    Soya hasadında hangi biçerdöver kullanılır?

    Soya hasadı için kendi yürür bir biçerdöver kullanılabilir. Soya hasadı sırasında biçerdöverin ayarlarının yapılması gerekir: Alçak kesme yapan kesici düzenler kullanılmalıdır. Dolap devri ve dövücü devri azaltılmalıdır. Dövücü karşı dövücü çalışma aralığı, tahıl hasadına oranla arttırılmalıdır. Soya, tahıllardan daha iri olduğundan, temizleme eleği açıklıkları ve fan devri arttırılmalıdır.

    Soya fasulyesi en iyi nasıl yetiştirilir?

    Soya fasulyesi yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler: Toprak Hazırlığı: Sonbaharda toprak 20-25 cm derinlikte sürülmeli ve havalandırılmalıdır. Ekim Zamanı: Toprak sıcaklığının 8-10 dereceye ulaştığı zaman ekim yapılmalıdır. Gübreleme: Ekimle beraber dekara 2-3 kg saf azot ve 6 kg fosfor verilmelidir. Sulama: Ekimden hasada kadar dekara 500-600 ton su verilmelidir. Hastalık ve Zararlılarla Mücadele: Yabancı otlarla kimyasal mücadele ve çapalama yapılmalıdır. Bakteri Aşılaması: İlk kez ekimde, tohumların özel soya bakterisi ile aşılanması gereklidir. Soya fasulyesi, kumlu-killi, orta ağır topraklarda iyi yetişir.

    Soya en iyi hangi iklimde yetişir?

    Soya fasulyesi, ılık ve nemli iklimlerde en iyi şekilde yetişir. En uygun sıcaklık aralığı 20-30°C olup, 35°C ve üzerindeki sıcaklıklar üretimi olumsuz etkiler. 18°C'nin altı ve 40°C'nin üstü sıcaklıklar soyanın gelişimini engeller. Soya, bol yağış alan Karadeniz bölgesi dışında, sulama ile yetiştirilebilir. Türkiye'de soya yetiştiriciliği, Çukurova, Antalya Ovası ve Ege kıyılarında ikincil ürün olarak yapılmaktadır.

    Soya en çok hangi toprakta yetişir?

    Soya, kumlu-killi topraklar başta olmak üzere farklı toprak tiplerinde yetişebilir. Soya için en iyi yetişme ortamı, killi, killi kumlu, orta ağır, kolay ısınan ve humuslu topraklardır. Soya, çok kumlu topraklar dışındaki toprak türlerinde iyi gelişir. Soya için toprağın asitliği de önemlidir; genellikle orta seviyelerdeki (pH: 6,0-6,5) toprak asitliği soya için uygundur.