Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kuzu kesimi için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Zamanlama: Kuzuların kuyruk kesimi, doğumlarının ilk haftası içinde, 5. ve 7. günler arasında yapılmalıdır 1.
- Aletler: Kesim için bıçak, kuyruk kesme makinası, elastrasyon (lastik halka), kızdırılmış demir ve burdizo gibi aletler kullanılabilir 14.
- Kesim Yöntemi: Kuyruk derisi gövdeye doğru itilerek kuyruk sokumundan itibaren 4-5 cm veya en az 3 omurilik kemiği bırakılarak kesilir 14.
- Hijyen: Kesim öncesi ve sonrası aletlerin temizliği ve dezenfeksiyonu önemlidir 4.
- Veteriner Yardımı: Kesim işlemi sırasında veteriner hekimlerden yardım almak faydalı olabilir 1.
Adaklık kuzu kesimi ise genellikle Ramazan Bayramı'ndan sonraki ilk hafta içinde, tecrübeli bir kasap tarafından açık bir alanda veya kasap dükkanında gerçekleştirilir 2. Kesim sırasında bismillah çekilmesi, kuzunun hızlı ve acısız öldürülmesi ve tüylerinin temizlenmesi gibi dini kurallara uyulmalıdır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: