Buradasın
Alabalık ve sazan üretimi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Alabalık ve sazan üretimi belirli adımlar izlenerek gerçekleştirilir:
Alabalık Üretimi:
- Kuluçkahane ve Havuzların Planlanması: Üretim binası, balık havuzları ve işletme binası üretilir 12.
- Damızlık Balıkların Seçimi: Cinsi olgunluğa ulaşmış, hızlı büyüyen ve yem değerlendirme düzeyi yüksek balıklar seçilir 12.
- Yumurta Alımı: Olgun dişi ve erkek balıklardan yumurta ve spermler sağılarak alınır 12.
- Kuluçka Dönemi: Döllenmiş yumurtalardan larva çıkışına kadar geçen süreye kuluçka dönemi denir 12. Yumurtalar metilen mavisi, formaldehit ve malahit yeşili gibi maddelerle dezenfekte edilir 1.
- Yavru Yetiştiriciliği: Kuluçkahane içindeki ön yavru büyütme havuzlarında 1-2 grama ulaşan yavrular, 10-25 gram ağırlığına kadar büyütülür 12.
- Pazar Büyüklüğüne Ulaşma: Yavrular, 250-300 gram ağırlığa ulaşmaları için kanal veya yuvarlak havuzlar ile kafes sistemlerine aktarılır 12.
Sazan Üretimi:
- Çevresel İstekler: Sazan, 4-5 °C'ye kadar soğuk suya dayanabilen, sıcak suları seven bir balık türüdür 12. En iyi büyüme 18-25 °C aralığında gerçekleşir 12.
- Havuzların Hazırlanması: Havuzlarda doğal olarak üremesi teşvik edilen fitoplankton ve zooplanktonun oluşturduğu besin maddeleri ile yapay kuru karma yemlerle tamamlayıcı yemleme yapılır 2.
- Hasat: Sazanlar, 1,5-3 yaşları arasında farklı ağlar kullanılarak hasat edilebilirler 2.
- Yemleme: Yemleme, su sıcaklığına, balık büyüklüğüne ve stoklama oranına göre ayarlanır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: