Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Süt sıcaklığı şu yöntemlerle ölçülebilir:
- Süt ölçer termometre 2. Sütün doğru sıcaklıkta saklanması ve kullanılması için kullanılır 2. Termometre, süt içerisine daldırılarak en az 5 saniye bekletilir 2.
- Laktodansimetre 14. Sütün özgül ağırlığını ve sıcaklığını ölçmek için kullanılır 14. Sütün sıcaklığı 15 °C'ye getirilir, laktodansimetre süt içine batırılır ve sabit kaldığı nokta okunur 14.
- Refraktometre 3. Sütün içindeki suda çözünen kuru maddeyi ölçmek için kullanılır 3. Süt homojen hale getirildikten sonra, refraktometrenin pipetiyle mavi renkli cam üzerine birkaç damla süt konur ve şeffaf parça üzerine kapatılarak sütün ince bir tabaka halinde yayılması sağlanır 3. Ardından alet ışık kaynağına doğru tutulup, skaladan değer okunur 3.
Ayrıca, sütün donma noktası kriyoskop ile, pH değeri ise pH ölçer ile ölçülebilir 1.
Süt sıcaklığı ölçümünde doğru sonuçlar almak için termometrenin kalibrasyonunun kontrol edilmesi, kullanmadan önce ve sonra termometrenin temizlenmesi ve ölçüm sırasında termometrenin süt içinde en az 5 saniye bekletilmesi önerilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: