Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Meyve çürüklüğünü önlemek için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- Kültürel önlemler: Üretim sonunda sera toprağında dezenfeksiyon veya solarizasyon yapılmalıdır 1. Sık dikim yapılmamalı, iyi bir havalandırma sağlanmalıdır 14. Bitki atıkları toplanarak üreme organlarının toprağa düşmesi engellenmelidir 1.
- Sulama: Yağmurlama sulamadan kaçınılmalı, düzenli sulama yapılmalıdır 24. Toprağın nemli kalması, kalsiyum emilimini artırır 2.
- Kalsiyum takviyesi: Toprak analizi ile belirlenen eksikliklere göre, kalsiyum içeren gübreler kullanılmalıdır 2.
- Malçlama: Toprağı malçlayarak nemin korunması sağlanabilir, böylece su dengesizliği önlenir 2.
- Toprak pH'sının düzenlenmesi: pH 6.5-7.0 aralığında tutulması, kalsiyum alımını optimize eder 2.
- Kimyasal önlemler: Sistemik fungusitler kullanıldığında meyvede oluşacak çürüklük önlenir 1.
Bu yöntemler, meyve çürüklüğünün hem oluşumunu hem de yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: