• Buradasın

    Torba yasada engellilere ne var?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Torba yasada engellilere yönelik bazı düzenlemeler şunlardır:
    1. Sigorta Prim Desteği: Yasal yükümlülüğü olmasa bile engelli çalıştıran tüm işverenlere sigorta prim desteği sağlanacak 1.
    2. Korumalı İş Yeri Teşviki: Zihinsel engelliler için korumalı iş yeri açan kişilere vergi indirimi, engellilerin maaşlarının belli oranda Hazine'den karşılanması ve sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi gibi destekler sunulacak 1.
    3. Rapor Düzenlemesi: Engellilerin temel yardımları alabilmesi için gereken raporlarda, fiziksel engellilik oranları yerine kişinin başkasının desteğine ihtiyaç duyma oranları dikkate alınacak 1.
    4. Engelli Ayrımcılığının Yasaklanması: Engellilere yönelik ayrımcılık, BM esaslarına göre yeniden tanımlanarak yasaklanacak 1.
    5. ÖTV İndirimi: Engelli araçların yüksek tavanlı olması durumunda da ÖTV indirimi uygulanacak 5.
    6. Emeklilik Düzenlemesi: Yeni düzenlemeyle, engelli bireylerin emeklilik için gerekli olan raporlar yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sağlık kurullarının onayına sunulacak 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Engelli yasası Resmi Gazetede yayınlandı mı?

    Engelliler Hakkında Kanun, 7 Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

    Engelli emekliliği hangi kanun yürürlüğe girdi?

    Engelli emekliliği ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun, 9 Ocak 2025 tarihli ve 7538 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'dur.

    Engelli emeklilik torba yasada var mı?

    Evet, engelli emeklilikle ilgili düzenlemeler torba yasada yer almaktadır. 2024 yılında Meclis'e sunulan torba yasa teklifiyle, engellilerin emeklilik işlemlerinde bazı değişiklikler yapılması planlanmaktadır. Bu değişiklikler arasında: Vergi indirimi esasına dayalı sistemin sona ermesi. Başvuruların SGK'ya yapılması. Ayrıca, 31 Aralık 2008'den önce sigortalı olan engellilerin emeklilik şartları da değiştirilmiştir.

    5378 sayılı kanun nedir engelli?

    5378 sayılı kanun, "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" olarak bilinir. Bu kanunun engelli bireylerle ilgili bazı önemli maddeleri şunlardır: Amaç: Özürlülüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenlik sorunlarının çözümü. Tanımlar: "Özürlü" kavramı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş kişileri ifade eder. Bakım Hizmetleri: Özürlü kişilerin öncelikle bulundukları ortamda sağlık, huzur ve güven içinde yaşamaları, evde bakım veya kurum bakımı modelleriyle desteklenmeleri esastır. Rehabilitasyon: Rehabilitasyon hizmetlerinin toplumsal hayata katılım ve eşitlik temelinde verilmesi, özürlü ve ailesinin bu süreçte aktif katılımının sağlanması. İstihdam: İşe alımda özürlülere karşı ayrımcı uygulamaların yapılmaması, korumalı işyerleri aracılığıyla özürlülerin istihdamının sağlanması. Eğitim: Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, eşit eğitim imkanı sağlanması.

    Engellilere ÖTV muafiyeti nasıl sorgulanır e-devlet?

    Engellilere uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetini e-Devlet üzerinden sorgulamak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. e-Devlet Kapısı'na giriş yapın. 2. "Gelir İdaresi Başkanlığı" sekmesine tıklayın. 3. "Malul ve Engeliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisna Talebi" hizmetini seçin. 4. Gerekli bilgileri doldurarak başvurunuzu tamamlayın. Ayrıca, ÖTV muafiyeti ile ilgili detaylı bilgilere ve sorgulama sonuçlarına "İnternet Vergi Dairesi-Sorgulamalar-Engellilik İstisnası Bilgileri" bölümünden de ulaşabilirsiniz.

    Engelli muafiyeti ne zaman verilecek?

    Engelli muafiyeti, ÖTV muafiyetli araçları kullanacak kişilerin kimlik bilgilerinin tescil kayıtlarına işleneceği düzenleme 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir.

    Engelli araç düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek?

    Engelli araç düzenlemesinin yürürlüğe girme tarihi 1 Ocak 2025 olarak belirlenmiştir.