Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Et ve süt paritesi, süt üreticilerinin sürdürülebilir gelir elde edebilmesi ve hayvan varlığının korunması açısından önemlidir 13.
Bu paritenin önemli olmasının nedenleri:
- Üretim Maliyeti: Çiğ süt maliyetini etkileyen en büyük unsur yem maliyetidir 3. Paritenin 1,5 oranının altında kalması, özellikle küçük aile işletmelerini büyük bir çıkmaza sürükler 1.
- Hayvan Kesimi: Parite düştüğünde, süt sığırı sahipleri et üretimini daha kârlı bularak hayvanlarını keserler 2. Kesilen hayvan sayısındaki artış, süt üretimini olumsuz etkiler ve et arzını artırarak et fiyatlarının düşmesine neden olur 2.
- Ekonomik Denge: Et ve süt piyasalarının birbirine bağlı olması, arz-talep dengesinin bozulmasını ve ekonomik sıkıntıları önler 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: