• Buradasın

    Makam ve mevki arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Makam ve mevki kavramları benzer anlamlar taşısa da, bazı farklılıkları vardır:
    • Makam, bir kişinin sahip olduğu sosyal, kültürel veya profesyonel pozisyonu ifade eder ve bu pozisyonun getirdiği prestij, saygı ve statüyü içerir 23.
    • Mevki ise, daha çok bir yerin, mekânın veya konumun belirtilmesi için kullanılır ve sözlük anlamında "yer, konum" anlamına gelir 4.
    Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu'nda makamlar genellikle yönetimsel ve otoriteye dayalı görevleri ifade ederken, mevkiler daha çok resmi ve idari anlamda kullanılan görevlerdir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Mevki ne demek?
    Mevki kelimesi üç farklı anlamda kullanılabilir: 1. Yer, mahal. 2. Makam. 3. Bazı ulaşım araçlarında yolculara veya tiyatro, sinema gibi yerlerde seyircilere sağlanan konfora ve bilet ücretlerine göre düzenlenmiş yer.
    Mevki ne demek?
    Mevki sahibi olmak ne anlama gelir?
    "Mevki sahibi olmak" deyimi, yüksek bir görevde veya bir işte önemli bir aşamada bulunmak anlamına gelir.
    Mevki sahibi olmak ne anlama gelir?
    Yetkili kişi ve yetkili makam arasındaki fark nedir?
    Yetkili kişi ve yetkili makam kavramları farklı anlamlar taşır: 1. Yetkili Kişi: Belirli bir işte karar verme yetkisine sahip olan kimsedir. 2. Yetkili Makam: Belirli bir yasal veya düzenleyici yetkiye sahip olan ve bu yetki çerçevesinde kararlar alabilen, denetim yapabilen ve uygulamalar gerçekleştirebilen resmi kurum ve kuruluşlardır.
    Yetkili kişi ve yetkili makam arasındaki fark nedir?
    Makam nedir kısaca?
    Makam kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Mevki, kat, yer. 2. Klasik Türk müziğinde bir müzik parçası veya şarkının işleniş biçimi.
    Makam nedir kısaca?
    Üst makam kime denir?
    Üst makam, hiyerarşik bir yapıda daha yüksek bir pozisyonu ifade eder. Resmi yazışmalarda ise üst makama yazı yazarken "arz ederim" ifadesi kullanılır.
    Üst makam kime denir?
    Kaç çeşit makam vardır?
    Türk müziğinde üç çeşit makam bulunmaktadır: 1. Basit Makamlar: Tam dörtlü ve tam beşlilerin birleşmesiyle meydana gelir. 2. Bileşik Makamlar: Birden fazla makam dizisinin birleşmesiyle oluşur. 3. Göçürülmüş (Şed) Makamlar: Basit makamların farklı bir perde üzerine aktarılmasıyla meydana gelir.
    Kaç çeşit makam vardır?