Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sütün beyaz görünmesinin nedeni, içeriğindeki proteinlerin oluşturduğu miseller adı verilen yapılardır 134.
- Proteinlerin yapısı 13. Sütte yüzlerce çeşit protein bulunur ve bunların en baskın türü kazeindir 13.
- Misellerin oluşumu 13. Küçük kalsiyum fosfat kümelenmeleri etrafında biriken süt proteinleri, misel adı verilen molekül yığınlarını oluşturur 13.
- Işığın saçılması 134. Misel yapıları yaklaşık 150 nanometre çapındadır ve sütün tamamında dağılmış hâlde bulunur 13. Bu yapılar ışığı tüm dalga boylarında saçılıma uğratarak sütün beyaz görünmesine sebep olur 134.
Ayrıca, sütün beyaz renginde kalsiyum da etkilidir; süt yüksek miktarda kalsiyum içerir ve bu kalsiyum beyaz renge sahiptir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: