Buradasın
Sosyalciniz cemiyetler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sosyalciniz.net sitesinde yer alan bilgilere göre, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası kurulan cemiyetler iki ana kategoriye ayrılır: zararlı cemiyetler ve yararlı cemiyetler 1.
Zararlı cemiyetler, genellikle azınlıklar tarafından kurulmuş olup, İtilaf Devletleri ile iş birliği yaparak işgallere zemin hazırlamışlardır 14. Bu cemiyetler arasında:
- Mavri Mira Cemiyeti: İstanbul'daki Fener-Rum Patrikhanesi tarafından kurulmuştur 1.
- Pontus Rum Cemiyeti: Trabzon merkez olmak üzere, Samsun'dan Batum'a kadar uzanan alanda bir Pontus Rum devleti kurmayı amaçlamıştır 1.
- Etnik-i Eterya Cemiyeti: Yunanistan'ın bağımsızlığını kazandırmak için kurulmuştur 5.
Yararlı cemiyetler ise, işgallere karşı koymak ve Anadolu halkının çıkarlarını korumak amacıyla kurulmuşlardır 2. Bu cemiyetler arasında:
- Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti: Doğu Trakya'nın Yunanlara verilmesini önlemek istemiştir 23.
- İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti: Batı Anadolu'daki silahlı direniş hareketlerine destek olmuştur 23.
- Milli Kongre Cemiyeti: Türklere yönelik haksız propagandalara karşı basın-yayın yoluyla mücadele etmiştir 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: