Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Serbest yağ asitliği, 1 gram yağın nötrleştirilmesi için gerekli potasyum hidroksit veya sodyum hidroksitin mg cinsinden ağırlığıdır 12. Yağlardaki serbest yağ asitliği, yağların doğal yapısında, kötü işleme, pişirme veya depolama sırasında oluşabilir 4.
Peroksit değeri, yağlarda bulunan aktif oksijen miktarının ölçüsüdür ve 1 kilogram yağda bulunan peroksit oksijeninin miliekivalen gram olarak miktarıdır 134. Peroksit değeri, yağın havanın oksijeni, güneş ışığı ve ısının etkisiyle artar 4.
Türk Gıda Kodeksi'ne göre, rafine yağlarda serbest yağ asitliği en fazla 0,6 mg KOH/g yağ, soğuk preslenmiş ve sızma yağlarda en fazla 4,0 mg KOH/g yağ, sızma palm yağında ise en fazla 10,0 mg KOH/g yağ olabilir 1. Peroksit değeri için ise rafine yağlarda maksimum 10 miliekivalen aktif oksijen (meqg O2/kg yağ) kabul edilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: