Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinde peroksit tayini, potasyum iyodürün yağdaki peroksit oksijeni ile okside olarak iyodun serbest hale geçmesi ve bu serbest iyodun tiyosülfat ile titre edilmesi esasına dayanır 34.
Peroksit tayini için genel adımlar:
- Numune tartımı: Beklenen peroksit değerine göre numune tartılır 13.
- Çözünme: Numune, asetik asit-kloroform karışımı ve potasyum iyodür çözeltisi ile çözülür 13.
- Karanlıkta bekletme: Erlen, kapağı kapalı bir şekilde karanlıkta 5 dakika bekletilir 13.
- Titrasyon: Saf su ve nişasta çözeltisi eklenerek, 0,01 N ayarlı sodyum tiyosülfat çözeltisi ile titrasyon yapılır 13.
- Renk değişimi: Çözeltinin rengi koyu mordan renksiz hale gelinceye kadar titrasyona devam edilir 3.
Peroksit tayini için gerekli kimyasallar ve araç gereçler arasında ağzı şilifli erlenmayer, büret, ısıtıcı, çeker ocak, mezür, hassas terazi, huni, filtre kağıdı ve cam baget bulunur 3.
Peroksit tayini, yağların oksidasyon düzeyini ve bozulma derecesini belirlemek için önemli bir kalite parametresidir 4. Bu nedenle, özellikle kızartma yağları, bitkisel yağlar ve margarin gibi ürünlerde peroksit değeri tayini yapılarak tüketici sağlığı korunur 4.
Peroksit tayini için doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmek amacıyla bir laboratuvardan destek alınması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: