Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Özütleme yöntemi, bir karışımdaki belirli bileşenlerin, çözücü kullanılarak ayrılması işlemidir 13. Bu yöntem, maddelerin saflaştırılması ve verimli bir şekilde ayrılması için tercih edilir 3.
Özütleme yönteminin bazı türleri:
- Sıvı-sıvı özütleme: Bir karışımdaki hedef bileşen, birbirine karışmayan iki sıvı faz arasında dağıtılır 3.
- Katı-sıvı özütleme: Katı bir malzemeden hedef bileşen, bir çözücü yardımıyla çıkarılır 3.
Özütleme yönteminin kullanıldığı bazı alanlar:
- Gıda sektörü: Doğal aroma, yağ ve renk maddelerinin bitkisel veya hayvansal kaynaklardan çıkarılması 3.
- Eczacılık ve ilaç sanayi: Bitkilerden tıbbi etken maddelerin elde edilmesi 3.
- Çevre mühendisliği: Kirlenmiş toprak veya sudan toksik maddelerin giderilmesi 3.
- Kimya laboratuvarları: Organik ve inorganik bileşiklerin saflaştırılması 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: