• Buradasın

    Özel eğitim kurumları standartları nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Özel eğitim kurumları standartları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi ile düzenlenmiştir 12. Bu standartlar, aşağıdaki ana başlıkları içermektedir:
    1. Fiziksel Alan ve Donanım: Dersliklerde bir öğrenciye ayrılması gereken minimum kullanım alanı, kurum bahçelerinde öğrenci başına düşen açık alan oranı gibi fiziki mekân standartları 1. Ayrıca, bilişim teknolojileri ve yazılım dersliği, uygulama atölyeleri ve laboratuvarlar gibi alanlara ilişkin detaylar 1.
    2. Sosyal ve Hijyen Alanları: Tuvalet ve lavabo alanları, sosyal dinlenme ve etkileşim alanları ile ilgili ölçütler ve mimari düzenlemeler 1.
    3. Personel Standartları: Yeni düzenlemelerle birlikte "öğrenci etkinlik merkezleri", "dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri" ve "rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri" gibi yeni kurum türlerinde görev yapacak personelin nitelikleri ve kurumsal altyapıya dair gereksinimler 23.
    4. Öğretim Programları: Özel eğitim okullarında ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanacak öğretim programları ve ders çizelgeleri 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Özel eğitim kurumlarında hangi dersler zorunlu?

    Özel eğitim kurumlarında zorunlu dersler, bireylerin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak aşağıdaki dersler verilmektedir: 1. Akademik Dersler: Matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, okuma, yazma ve dil becerileri gibi. 2. Dil ve Konuşma Terapisi: Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan bireyler için. 3. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: Fiziksel engellilik veya hareket sorunları yaşayan bireyler için. 4. İşitme Terapisi: İşitme kaybı yaşayan bireyler için. 5. Görme Terapisi: Görme engeli olan bireyler için. 6. Özgül Öğrenme Güçlüğü Destekleri: Okuma ve yazma güçlüğü yaşayan bireyler için. 7. Otizm Terapisi: Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler için. 8. Duygusal ve Davranışsal Destekler: Duygusal ve davranışsal sorunları olan bireyler için. 9. Sanat ve Müzik Terapileri: Duygusal ifade ve kendini ifade etme becerilerini geliştirmek için. 10. Sosyal Beceri Eğitimi: Sosyal etkileşim becerilerini geliştirme konusunda destek. Ayrıca, ortaöğretim kademesinde bağımsız yaşam, beslenme, sağlık ve güvenlik gibi dersler de zorunlu olarak verilmektedir.

    Özel eğitim kurumlarını kimler açabilir?

    Özel eğitim kurumlarını Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler açabilir. Ayrıca, yabancı uyruklular da belirli prosedürleri takip ederek özel eğitim kurumu açabilirler.

    Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu ne iş yapar?

    Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu aşağıdaki görevleri yerine getirir: 1. Eğitsel Değerlendirme ve Yerleştirme: Eğitsel amaçla bireyin tüm gelişim alanındaki özelliklerini ve akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerini belirleyerek en az sınırlandırılmış eğitim ortamına ve özel eğitim hizmetine karar verir. 2. Özel Eğitim Tedbirleri: Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin yerleştirilmesi için gerekli özel eğitim tedbirlerini alır. 3. İş Birliği: Özel eğitim hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi ve izlenmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapar. 4. BEP Hazırlığı: Bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) geliştirir ve eğitim programlarını bireyselleştirerek uygular. 5. Aile Eğitimi: Ailelerin özel eğitim sürecinin her aşamasına aktif katılımlarını ve eğitimlerini sağlar. 6. Politika Geliştirme: Özel eğitim politikalarının geliştirilmesinde üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapar.

    Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre özel eğitim değerlendirme kurulu kimlerden oluşur?

    Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre özel eğitim değerlendirme kurulu, aşağıdaki kişilerden oluşur: 1. RAM müdür yardımcısı başkanlığında. 2. Özel eğitim hizmetleri bölüm başkanı. 3. En az bir rehberlik öğretmeni. 4. En az bir özel eğitim öğretmeni. Ayrıca, ilgili bireyin velisi veya kendisi de kurula üye olarak katılır.

    Milli Eğitim Bakanlığı özel öğretim kurumları yönetmeliği nedir?

    Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, her derece ve türdeki özel öğretim kurumlarının açılış ve işleyişiyle ilgili usul ve esasları düzenleyen bir yönetmeliktir. Yönetmeliğin bazı ana maddeleri şunlardır: Kurum Türleri: Yönetmelik, öğrenci etkinlik merkezleri, psikolojik danışma merkezleri ve dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri gibi yeni kurum türlerini tanımlamaktadır. Ücretler: Özel öğretim kurumlarının ücretleri, bir önceki yılın ortalama yurt içi üretici fiyat endeksi ve tüketici fiyat endeksinin yarısı oranından fazla artırılamaz. Ücretsiz Eğitim: Özel okullarda şehit, gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar ücretsiz olarak okutulabilir. Eğitim Personeli: Kurumlarda görevli eğitim personeli, yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve benzeri kişilerden oluşur. Program İlavesi: Kurucular, mevcut programlarına ilave yapmak için Bakanlığa başvurabilirler.

    Milli Eğitim Bakanlığı özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları yönetmeliği nedir?

    Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği, yurt içinde ve yurt dışında yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla işbirliği anlaşmaları çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumların proje okulu olarak belirlenmesi ve bu okullara yapılacak öğretmen atamaları ile yönetici görevlendirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenler. Yönetmeliğin bazı önemli maddeleri: Proje Okulu Belirleme: Proje okulu olmak isteyen okullar, elektronik başvuru formu ile başvurur ve uygun bulunanlar Bakan onayı ile proje okulu olarak belirlenir. Öğretmen ve Yönetici Atamaları: Atamalar, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün teklifi ve Bakan onayı ile dört yıllığına yapılır. Sınıf Mevcutları: Proje okullarında sınıf mevcutları en fazla otuz kişidir. Görev Süresi: Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle öğretmen veya yönetici olarak görev yapılamaz.

    Özel eğitim kurumları yönetmeliği 53/5 nedir?

    Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 53/5 maddesi, kurumların ücret tespitlerini düzenler. Bu maddeye göre: 1. Kurumlar, öğrenci ve kursiyer ücretlerini, Kanunun 12. maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak tespit ederler. 2. Ücretlerin ilan edilmesi için verilen süreden sonra kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen kurumların öğrenci ve kursiyer ücreti, bulundukları ilde aynı tür kurumların ilan ettikleri en düşük ücretten aşağı olamaz.