• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • YaÖzet
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Mayalanma sırasında gerçekleşen değişim nedir kısaca?

    • Kimya
    • Biyokimya
    • Mayalama
    • KimyasalDeğişim

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mayalanma sırasında gerçekleşen değişim, kimyasal değişimdir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. karmabilgi.net
        1
      2. sorumatik.co
        2
      3. notbu.net
        3
      4. eodev.com
        4
      5. tr.wikipedia.org
        5
    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Mayalanma nasıl oluşur?

    Mayalanma, farklı alanlarda farklı şekillerde gerçekleşebilir: Yoğurt mayalanması: Süt, 35-42 °C aralığına getirilip içine maya veya taze yoğurt eklenir. Hamur mayalanması: Maya, hamur içindeki nişastayı şekerlere dönüştürür ve fermantasyon süreciyle karbondioksit gazı üretir.
    • Gıda
    • Mayalama
    • Yoğurt
    • Hamur
    5 kaynak

    Fermente ve mayalanma aynı şey mi?

    Fermantasyon (mayalanma) ve mayalanma aynı şey değildir, ancak birbiriyle ilişkili süreçlerdir. Fermantasyon, genel anlamda mikroorganizmaların (maya veya bakteriler) besin maddelerini metabolize ederek enerji üretmesi sürecidir.
    • Kimya
    • Biyoloji
    • Fermentasyon
    • Mikroorganizmalar
    5 kaynak

    Yoğurt yapımı sırasında süt mayalanarak yoğurda dönüşür bu süreçte gerçekleşen değişim nedir?

    Yoğurt yapımı sırasında sütün mayalanarak yoğurda dönüştüğü süreçte gerçekleşen değişim, laktik asit fermantasyonu olarak adlandırılır. Bu süreçte: Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi bakteriler, süt şekerini (laktozu) fermente ederek laktik asite dönüştürür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH seviyesi düşer. pH dengesinin düşmesi sonucu süt proteinleri (kazein) pıhtılaşır ve bir ağ oluşturur. Su ve yağ yuvarları bu ağa takılır ve süt, yoğurt kıvamına gelir.
    • Gıda
    • Kimya
    • Yoğurt
    • Süt
    • Mayalama
    5 kaynak

    Mayalanma fiziksel değişim midir?

    Hayır, mayalanma fiziksel bir değişim değildir; kimyasal bir değişimdir. Mayalanma sırasında organik maddeler, mikroorganizmalar tarafından salgılanan enzimlerle değişikliğe uğrar ve çeşitli kimyasal tepkimeler gerçekleşir.
    • Kimya
    5 kaynak

    Süt mayalandığında hangi değişim olur?

    Sütün mayalanması, kimyasal bir değişimdir. Bu süreçte: Organik maddeler, mikroorganizmalar tarafından değişikliklere uğratılır. Sütün yapısı değişir. Laktik asit bakterileri, süt şekerini (laktosu) laktik asite dönüştürür. Mayalanma için genellikle 37-42 °C sıcaklık aralığı uygundur.
    • Kimya
    • Gıda
    • Süt
    • Yoğurt
    • KimyasalDeğişim
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"9ip10":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/yaozet/","title":"YaÖzet","id":"summary"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fmayalanma-sirasinda-gerceklesen-degisim-nedir-kisaca-2202242378%3Fncrnd%3D63335","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"2541519981762628079","lr":20815,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1762628295414975-14958822591006025403-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-260-BAL","lr":"20815","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"9ip1w01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"9ip11":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap/","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"9ip1w02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"9ip12":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Mayalanma sırasında gerçekleşen değişim, kimyasal değişimdir** [```1```](https://www.karmabilgi.net/hamurun-mayalanmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi/)[```3```](https://www.notbu.net/mayalanma-fiziksel-mi-kimyasal-mi/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.karmabilgi.net/hamurun-mayalanmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi/","title":"Hamurun Mayalanması Fiziksel mi Kimyasal mı?","shownUrl":"https://www.karmabilgi.net/hamurun-mayalanmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi/","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://sorumatik.co/t/matematik-odevini-yaparmsin-lutfen/154912","title":"Matematik Odevini Yaparmsin Lutfen - Sorumatik","shownUrl":"https://sorumatik.co/t/matematik-odevini-yaparmsin-lutfen/154912","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://www.notbu.net/mayalanma-fiziksel-mi-kimyasal-mi/","title":"Mayalanma Fiziksel mi Kimyasal mı? | Not Bu","shownUrl":"https://www.notbu.net/mayalanma-fiziksel-mi-kimyasal-mi/","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://eodev.com/gorev/12800035","title":"Sütün Mayalanması Fiziksel Değişim Midir... - Eodev.com","shownUrl":"https://eodev.com/gorev/12800035","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://tr.wikipedia.org/wiki/Hamurun_mayalanmas%C4%B1_(pi%C5%9Firme_tekni%C4%9Fi)","title":"Hamurun Mayalanması (Pişirme Tekniği) - Vikipedi","shownUrl":"https://tr.wikipedia.org/wiki/Hamurun_mayalanmas%C4%B1_(pi%C5%9Firme_tekni%C4%9Fi)","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Mayalanma sırasında gerçekleşen değişim nedir kısaca?","homeUrl":"/yacevap/","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"},{"href":"/yacevap/t/kimyasaldegisim","text":"KimyasalDeğişim"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":-1,"url":"/search?text=Mayalanma+s%C4%B1ras%C4%B1nda+ger%C3%A7ekle%C5%9Fen+de%C4%9Fi%C5%9Fim+nedir+k%C4%B1saca%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"2541519981762628079","reqid":"1762628295414975-14958822591006025403-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-260-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isMacOS":false,"isEmbeddedFuturis":false,"brand":"yazeka","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"9ip1w03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"9ip13":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://mutfakcini.com/yogurt-nasil-mayalanir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Hamurun_mayalanmas%C4%B1_%28pi%C5%9Firme_tekni%C4%9Fi%29?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://arslansutmamulleri.com.tr/yogurt-mayalama-cesitleri-nelerdir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/hamurun-mayalanmas-nasl-olusur?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.lezzet.com.tr/yazarlar/ibrahimarslanoglu/yazi/yogurt-nasil-mayalanir?size=16&stub=1"],"header":"Mayalanma nasıl oluşur?","teaser":"Mayalanma, farklı alanlarda farklı şekillerde gerçekleşebilir: Yoğurt mayalanması: Süt, 35-42 °C aralığına getirilip içine maya veya taze yoğurt eklenir. Hamur mayalanması: Maya, hamur içindeki nişastayı şekerlere dönüştürür ve fermantasyon süreciyle karbondioksit gazı üretir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/mayalanma-nasil-olusur-1791023272","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/hamur","text":"Hamur"}],"imageThumbProps":{"alt":"A warm Turkish kitchen with a pot of steaming milk on a stove, a wooden spoon stirring in yogurt starter, and a bowl of rising dough covered with a cloth nearby, evoking a cozy, traditional fermentation process.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16270576/picture-WRx4zAYr4eQn9kZyTJyI/orig"}},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.sabah.com.tr/roza/yasam/mayalama-ile-fermantasyon-farki-nedir-fermantasyon-ile-mayalanma-ayni-sey-mi-rs1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.arasindakifark.net/mayalama-ile-fermantasyon-farki-nedir-nasil/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.benimuhendisim.com/fermantasyon-ve-fermente-gidalar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://isappscience.org/wp-content/uploads/2021/09/FermentedFoods_Turkish.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://labakademi.com/fermantasyon-ve-fermente-gidalar/?size=16&stub=1"],"header":"Fermente ve mayalanma aynı şey mi?","teaser":"Fermantasyon (mayalanma) ve mayalanma aynı şey değildir, ancak birbiriyle ilişkili süreçlerdir. Fermantasyon, genel anlamda mikroorganizmaların (maya veya bakteriler) besin maddelerini metabolize ederek enerji üretmesi sürecidir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/fermente-ve-mayalanma-ayni-sey-mi-1546238357","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyoloji","text":"Biyoloji"},{"href":"/yacevap/t/fermentasyon","text":"Fermentasyon"},{"href":"/yacevap/t/mikroorganizmalar","text":"Mikroorganizmalar"}],"imageThumbProps":{"alt":"A rustic Turkish kitchen with a bubbling jar of homemade yogurt (fermentation) next to a bowl of rising dough (leavening), steam gently rising from both, surrounded by fresh herbs and wooden utensils.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16466759/picture-DpzfqF77XbxgDCMKH6LB/orig"}},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://sorumatik.co/t/matematik-odevini-yaparmsin-lutfen/154912?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.gidanotlari.com/sut-nasil-yogurda-donusur/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://mutfakcini.com/yogurt-nasil-mayalanir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://genelforumsitesi.com.tr/konu/13/sutten-yogurt-yapilmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.lezzet.com.tr/yazarlar/ibrahimarslanoglu/yazi/yogurt-nasil-mayalanir?size=16&stub=1"],"header":"Yoğurt yapımı sırasında süt mayalanarak yoğurda dönüşür bu süreçte gerçekleşen değişim nedir?","teaser":"Yoğurt yapımı sırasında sütün mayalanarak yoğurda dönüştüğü süreçte gerçekleşen değişim, laktik asit fermantasyonu olarak adlandırılır. Bu süreçte: Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi bakteriler, süt şekerini (laktozu) fermente ederek laktik asite dönüştürür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH seviyesi düşer. pH dengesinin düşmesi sonucu süt proteinleri (kazein) pıhtılaşır ve bir ağ oluşturur. Su ve yağ yuvarları bu ağa takılır ve süt, yoğurt kıvamına gelir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/yogurt-yapimi-sirasinda-sut-mayalanarak-yogurda-donusur-bu-surecte-gerceklesen-2616345281","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/sut","text":"Süt"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://files.derslig.com/2/1f5caacd4a3288a7357dbd122dd585f5/fiziksel-ve-kimyasal-degisimler.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.karmabilgi.net/hamurun-mayalanmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://kimyali.com/fiziksel-ve-kimyasal-degisimler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://fenozom.com/wp-content/uploads/2022/11/FIZIKSEL-VE-KIMYASAL-DEGISIM.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://blog.inekle.com/fiziksel-ve-kimyasal-degismeler/?size=16&stub=1"],"header":"Mayalanma fiziksel değişim midir?","teaser":"Hayır, mayalanma fiziksel bir değişim değildir; kimyasal bir değişimdir. Mayalanma sırasında organik maddeler, mikroorganizmalar tarafından salgılanan enzimlerle değişikliğe uğrar ve çeşitli kimyasal tepkimeler gerçekleşir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/mayalanma-fiziksel-degisim-midir-3670635466","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"}],"imageThumbProps":{"alt":"A bubbling glass jar of yogurt in a warm Turkish kitchen, with fresh herbs and wooden spoons nearby, as tiny invisible microbes transform the milk.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16466759/picture-8Dm3Udm6W575ofojwq9t/orig"}},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/12800035?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.hurriyet.com.tr/egitim/sutun-mayalanmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi-sutun-mayalanmasi-nasil-olur-ve-hangi-bakteri-etki-eder-42064142?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://feeddi.com/sutun-mayalanmasi-kimyasal-degisim-mi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://arslansutmamulleri.com.tr/yogurt-mayalama-cesitleri-nelerdir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dayibilir.com/soru/427117/sutun-mayalanmasi-nasil-olur?size=16&stub=1"],"header":"Süt mayalandığında hangi değişim olur?","teaser":"Sütün mayalanması, kimyasal bir değişimdir. Bu süreçte: Organik maddeler, mikroorganizmalar tarafından değişikliklere uğratılır. Sütün yapısı değişir. Laktik asit bakterileri, süt şekerini (laktosu) laktik asite dönüştürür. Mayalanma için genellikle 37-42 °C sıcaklık aralığı uygundur.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/sut-mayalandiginda-hangi-degisim-olur-3133239803","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/sut","text":"Süt"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/kimyasaldegisim","text":"KimyasalDeğişim"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"9ip1w04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"9ip14":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"9ip1w05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"9ip15":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"9ip1w06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}