Buradasın
Yoğurt yapımı sırasında süt mayalanarak yoğurda dönüşür bu süreçte gerçekleşen değişim nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yoğurt yapımı sırasında sütün mayalanarak yoğurda dönüştüğü süreçte gerçekleşen değişim, laktik asit fermantasyonu olarak adlandırılır 235.
Bu süreçte:
- Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi bakteriler, süt şekerini (laktozu) fermente ederek laktik asite dönüştürür 123.
- Laktik asit oluşumu ile sütün pH seviyesi düşer 135.
- pH dengesinin düşmesi sonucu süt proteinleri (kazein) pıhtılaşır ve bir ağ oluşturur 125.
- Su ve yağ yuvarları bu ağa takılır ve süt, yoğurt kıvamına gelir 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: