Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mantarlarda misel üretimi iki ana aşamada gerçekleştirilir: saf (ana) kültür üretimi ve tohumluk misel üretimi 3.
Misel üretim aşamaları:
- Sporların toplanması veya saf kültür temini: Mantarın sporları doğadan toplanabilir ya da laboratuvar ortamında çoğaltılmış steril bir mantar kültürü satın alınabilir 13.
- Agar ortamında misel geliştirme: Sporlar veya saf kültür, agar bazlı besiyerine alınır 1. Besiyeri hazırlandıktan sonra steril şartlarda agara ekilir ve petri kabı 25-27 °C'de inkübatöre konularak 1-2 hafta bekletilir 1.
- Tahıl miseli üretimi: Miselin çoğaltılacağı esas ortam tahıllardır 1. Seçilen tahıl yıkanır, 12 saat suda bekletilir ve 15-20 dakika haşlanır 1. Haşlanmış tahıllar steril koşullarda misel ile aşılanır 1.
- Aşılama ve kuluçka süreci: Misel taşıyan agar parçaları, steril şekilde kavanozdaki veya torbadaki tahıllara aktarılır 1. Aşılama işlemi laminar akış kabininde yapılmalıdır 1. Kavanozlar 25 °C civarında, karanlık bir ortamda 2-3 hafta bekletilir 1.
- Misel saklama ve kullanımı: Hazırlanan mantar tohumu serin ve karanlık bir ortamda 2-3 ay boyunca saklanabilir 1. En iyi sonuçlar, ilk 30 gün içinde kullanıldığında alınır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: