Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Laktik asit fermantasyonu, oksijen yetersizliğinde bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir fermantasyon biçimidir 14.
Süreç şu şekilde gerçekleşir:
- Glikoliz ile glikoz, iki molekül pirüvik asite parçalanır 14.
- Pirüvik asitler, ortamdaki NADH moleküllerinin hidrojenlerini alarak laktik asit moleküllerine dönüşür 14.
- Bu sayede serbest kalan NAD+ molekülleri, tekrar glikoliz reaksiyonlarına katılabilir 14.
Laktik asit fermantasyonu sonucunda:
- 1 molekül glikozdan 2 molekül laktik asit oluşur 4.
- Glikoliz ile toplam 4 ATP (net 2 ATP) sentezlenir 4.
Kullanım alanları:
- Gıda endüstrisi: Yoğurt, peynir, boza gibi fermente gıdaların üretiminde kullanılır 14.
- Hayvancılık: Yazın elde edilen yeşil otların kışa kadar dayanması için silaj yapımında kullanılır 1.
İnsan vücudunda:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: