Buradasın
Kaynama noktasını etkileyen faktörler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kaynama noktasını etkileyen faktörler şunlardır:
- Çevre Basıncı: Çevre basıncı arttıkça, sıvının kaynama noktası da artar 12. Örneğin, deniz seviyesinde suyun kaynama noktası 100°C iken, yüksek rakımlı bölgelerde daha düşük bir sıcaklıkta kaynar 1.
- Moleküller Arası Kuvvetler: Güçlü moleküller arası kuvvetlere sahip sıvılar daha yüksek kaynama noktalarına sahiptir 13. Hidrojen bağları gibi güçlü etkileşimler, kaynama noktasını yükseltebilir 3.
- Sıvının Saflığı: Bir sıvıya uçucu olmayan bir madde eklendiğinde, karışımın kaynama noktası artar 15.
- Molekül Kütlesi: Genellikle molekül kütlesi arttıkça, sıvının kaynama noktası da artar 1.
- Atmosferik Koşullar: Hava basıncındaki değişiklikler, kaynama noktasını etkileyebilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: