Mikrobiyolojik ekim yapmak için aşağıdaki adımlar izlenir: 1. Agar bazlı besiyeri hazırlama. Erlenmeyer flask, manyetik karıştırıcı, ısıya dayanıklı cam beher, distile su, agar tozu, besiyeri tozu, ısı kaynağı, laboratuvar terazisi ve otoklav gereklidir. Tozlar eklendikten sonra karışım manyetik karıştırıcıda homojen hale getirilir ve Bunsen beki yardımıyla kaynatılır. Karışım otoklavda 121°C’de 15 dakika sterilize edilir. 2. Petri kaplarına dökme. Steril petri kapları otoklav poşetinde veya steril kabinde, ısıya dayanıklı eldiven kullanılarak açılır. Sıcak ama çok kaynar olmayan steril agar çözeltisi petri kaplarına dökülür. 3. Numune alımı ve ekim. Yüzeyden, deriden veya objeden mikrobiyal örnek alınır ve hazırlanmış agar üzerine ekilir. Bunun için steril swab çubukları, alkol spreyi, Bunsen beki, Drigalski spatülü ve parafilm kullanılır. 4. İnkübasyon. Petri kapları uygun sıcaklıkta inkübe edilir. İnkübasyon süresi genellikle 24-48 saattir. 5. Mikroskopta inceleme. Gelişen kolonilerden seçilen mikroorganizmalar lam üzerine alınarak mikroskop altında gözlenir. Bunun için lam, lamel, mikroskop ve boyalar kullanılır. Mikrobiyolojik ekim yaparken ekim odasında hava akımlarının önlenmesi, ekim işleminin alev yanında yapılması ve ekime başlamadan önce besiyerlerine bilgilerin yazılması gibi genel kurallara dikkat edilmelidir.