Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Karotenoidler, bitkilerde ve bazı fotosentetik mikroorganizmalarda (yosunlar, bazı mantarlar ve bazı bakteriler) bulunan biyolojik pigmentlerdir 12.
Özellikleri:
- Yapı: Polien hidrokarbonlardır ve 40 karbon atomu içerirler 35.
- Çeşit: 600'den fazla karotenoid türü vardır; ksantofiller ve karotenler olarak iki sınıfa ayrılırlar 15.
- Fonksiyon: Antioksidan görevi görürler, bağışıklık sistemini güçlendirirler ve bazı kanser türlerinin önlenmesine katkıda bulunurlar 125.
- Kaynak: Havuç, domates, ıspanak, portakal gibi turuncu, sarı ve yeşil yapraklı meyve ve sebzelerde bulunurlar 125.
Bazı karotenoid türleri:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: