Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Faj, Eski Yunancada "bakteri yiyen" anlamına gelen, bakterileri enfekte eden bir virüstür 12. Terim genelde kısaltılmış hali olan "bakteriyofaj" olarak kullanılır 1.
Fajlar, proteinden oluşan bir kabuk ve içinde yer alan genetik malzemeden oluşur 1. Genetik malzeme DNA veya RNA olabilir, ama genelde 5 - 500 kilo baz çifti uzunluğunda çift sarmallı DNA'dan oluşur 1.
Fajlar her yerde mevcutturlar ve bakterilerin yaşadığı ortamlarda, örneğin toprakta veya hayvan bağırsaklarında bulunabilirler 1.
Fajların kullanım alanlarından bazıları şunlardır:
- Tıp ve diş hekimliği 2. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır 23.
- Ziraat ve gıda endüstrisi 2. Gıda kaynaklı patojenlerle mücadelede ve gıda güvenliğini sağlamada kullanılır 2.
- Veterinerlik ve hayvancılık 2.
- Su ve çevre güvenliği 2. Kirliliği önleme ve atık suyun geri kazanılmasında kullanılır 2.
- Biyosavunma 2.
- Biyoteknoloji ve moleküler biyoloji 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: