• Buradasın

    Devşirme ve ahilik sistemi nedir kısaca?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Devşirme ve Ahilik sistemleri, Türk tarihinde farklı dönemlerde önemli rol oynamış iki farklı teşkilattır.
    Devşirme Sistemi, Osmanlı Devleti'nin Hristiyan ailelerin çocuklarını eğiterek devlete sadık askerler ve yöneticiler yetiştirme sistemidir 23. Bu çocuklar, Türk ailelerin yanında Türk-İslam kültürü ile eğitilir, daha sonra saray eğitimine tabi tutulurlardı 2.
    Ahilik Sistemi ise, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti döneminde kurulan bir esnaf ve zanaatkar örgütlenmesidir 1. Mesleki eğitimin yanı sıra meslek ahlakına da önem veren bu sistemde, yamak, çırak, kalfa ve usta aşamaları vardı 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Gulâm ve devşirme sistemi arasındaki fark nedir?
    Gulâm ve devşirme sistemleri arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Gulâm Sistemi: İslam devletlerinde kölelerden oluşan bir askeri birliktir. 2. Devşirme Sistemi: Osmanlı İmparatorluğu'nda uygulanan bu sistemde ise yalnızca Hristiyan kökenli çocuklar toplanır ve yetiştirilirdi.
    Gulâm ve devşirme sistemi arasındaki fark nedir?
    Ahi teşkilatı neden kuruldu?
    Ahi Teşkilatı, 13. yüzyılda Türkiye Selçuklu Devleti'nde esnaf ve sanatkârları örgütlemek amacıyla kurulmuştur. Teşkilatın kurulma amaçları: - Meslek ahlakı kazandırmak: Kişiyi iyi bir meslek sahibi yapıp, topluma faydalı bir insan olarak yetiştirmek. - Ekonomik ve sosyal düzeni sağlamak: Göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata adaptasyonunu ve şehir ekonomisine entegrasyonunu sağlamak. - Siyasi fonksiyonlar: Siyasi istikrarsızlık zamanlarında toplumun dirlik ve düzenini sağlamak. - Eğitim faaliyetleri: Yaygın eğitim kurumları olarak hizmet ederek toplumun eğitim faaliyetlerini organize etmek.
    Ahi teşkilatı neden kuruldu?
    Gulâm ve devşirme sistemi arasındaki fark nedir?
    Gulâm ve devşirme sistemleri arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Köken: Gulâm sistemi, İslam devletlerinde kölelerden oluşan bir askeri birlik iken, devşirme sistemi Osmanlı Devleti'nde Hristiyan kökenli çocukların alınıp yetiştirilmesiyle oluşturulmuştur. 2. Eğitim: Gulâm sisteminde hem esir düşen köleler hem de Türk çocukları eğitim alarak asker olarak yetiştirilirken, devşirme sisteminde sadece Hristiyan çocuklar eğitilmiştir. 3. Görev Alanı: Gulâmlar, genellikle hükümdarın güvenliğinden sorumlu olurken, devşirme sistemiyle yetiştirilenler hem askeri hem de idari alanlarda görev yapmışlardır.
    Gulâm ve devşirme sistemi arasındaki fark nedir?
    Ahilik ne anlama gelir?
    Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da Ahi Evran tarafından kurulan esnaf ve sanatkâr birliği anlamına gelir. Ahiliğin diğer anlamları arasında şunlar yer alır: Medeniyet hareketi: Ahilik, adaleti, merhameti, çalışmayı, helâl kazancı ve dayanışmayı esas alan bir medeniyet hareketidir. Eğitim sistemi: Ahiler, tekke ve zaviyelerde teorik ve uygulamalı eğitim vererek iyi insan ve iyi Müslüman yetiştirmişlerdir. İktisadi sistem: Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı iktisadi sisteminin temelini oluşturmuş, kalite, emeğe saygı ve yardımlaşmayı teşvik etmiştir. Sosyal güvenlik: Ahiler, kurdukları vakıflarla fakirleri, kimsesizleri ve savaşta ailelerini korumuşlardır.
    Ahilik ne anlama gelir?
    Ahilik ile ilgili hikaye nedir?
    Ahilik ile ilgili iki hikaye örneği: 1. Siftah Geleneği: Ahilik esnafına sabahları gelen müşterinin, henüz siftah yapmamış esnafa yönlendirilmesi âdetini anlatan bir hikaye. 2. Yabancı Kumaş Tüccarı: Osmanlı döneminde bir kumaş imalathanesinin mallarını beğenen yabancı bir kumaş tacirinin, esnafın bir top kumaşı ayırdığını görmesi üzerine bunun sebebini sorması ile ilgili hikaye.
    Ahilik ile ilgili hikaye nedir?
    Ahilik teşkilatının kurucusu kimdir?
    Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran'dır.
    Ahilik teşkilatının kurucusu kimdir?
    Devşirme sistemi nedir kısaca?
    Devşirme sistemi, Osmanlı İmparatorluğu'nda Hristiyan çocuklardan asker ve yönetici yetiştirmek amacıyla yapılan bir seçme ve eğitim sürecidir.
    Devşirme sistemi nedir kısaca?