Laktodansimetrik yoğunluk tayini, sütün yoğunluğunun laktodansimetre cihazı ile ölçülmesidir. Bu yöntem şu şekilde uygulanır: 1. Sıcaklığı 15 °C'ye getirilmiş süt örneği iyice karıştırılarak homojen hale getirilir ve köpürtülmeden dereceli silindire veya cam tüpe boşaltılır. 2. Kuru ve temiz laktodansimetre, sap kısmından tutularak süte yavaş yavaş daldırılır. 3. Laktodansimetre, süte 30 rakamına kadar daldırıldıktan sonra serbest bırakılır. 4. Laktodansimetrenin inip çıkması durunca, göz süt düzeyine getirilerek okuma yapılır. 5. Okuma sırasında sütün sıcaklığı 15 °C ise laktodansimetrede okunan değer alınır, buna 1000 eklenip 1000'e bölünerek sütün yoğunluğu bulunur. Bu test, süte su katılarak yapılan hileleri tespit etmek için kullanılır.