• Buradasın

    Bilimsel araştırmada kullanılan bilgi kaynakları nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bilimsel araştırmada kullanılan bilgi kaynakları üç ana kategoriye ayrılır:
    1. Birincil Kaynaklar: Kişinin bir olaya doğrudan katılması veya olayı gözlemlemesi sonucu edindiği yazılı veya sözlü bilgileri içerir 14. Örnekler arasında kitaplar, bilimsel dergi makaleleri, konferans sunumları ve patentler bulunur 4.
    2. İkincil Kaynaklar: Birincil kaynaklardaki bilgiye ulaşmada yol gösterici kaynaklardır 4. Bunlar arasında kütüphane katalogları, bibliyografik veritabanları, ansiklopediler ve tanıtımlar yer alır 4.
    3. Üçüncül Kaynaklar: Arama araçları (motorları) olup, birincil ve ikincil kaynakları yerleştirmeye yardımcı olmak veya bir konuyu tanıtmak için tasarlanmıştır 1.
    Diğer bilgi kaynakları arasında internet, gazeteler ve diğer sürekli yayınlar ile sesli ve görüntülü kaynaklar da bulunur 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Bilimsel araştırma basamakları nelerdir?
    Bilimsel araştırma basamakları şunlardır: 1. Araştırma probleminin teşhis edilerek tanımlanması. 2. Mevcut literatürün taranması. 3. Araştırma soru veya hipotezlerinin ifade edilmesi. 4. Araştırma yönteminin ifade edilmesi. 5. Verilerin toplanması. 6. Verilerin analizi. 7. Sonuçların, bulguların, yorumlanması. 8. Araştırmanın raporlaştırılması.
    Bilimsel araştırma basamakları nelerdir?
    Bilimsel araştırma siteleri nelerdir?
    Bilimsel araştırma yapabileceğiniz bazı siteler şunlardır: 1. ResearchGate: 135 milyondan fazla akademik yayına erişim sağlar. 2. Sciencedirect: Hakemli dergi makaleleri ve kitap bölümleri sunar. 3. Springer: Dergiler, kitaplar ve referans eserler gibi milyonlarca bilimsel belgeye erişim sağlar. 4. Nature: Disiplinler arası güncel bilim ve teknolojinin tüm alanlarında hakemli araştırmalar yayınlar. 5. The National Center for Biotechnology Information (NCBI): Biyomedikal literatür için 34 milyondan fazla çalışmaya erişim sağlar. 6. Scopus: Çeşitli disiplinlerde zenginleştirilmiş akademik literatüre erişim sunan bir veri tabanıdır. 7. Google Akademik: Akademik yayınlar, tezler ve kitaplar gibi birçok kaynaktan bilimsel literatür için arama motoru. 8. YÖK Tez (Ulusal Tez Merkezi): Türkiye'deki üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerine erişim sağlar. 9. Academia.edu: Çeşitli üniversitelerdeki akademisyenlerin makalelerine erişim imkanı sunar. 10. DergiPark: Türkiye'deki akademik hakemli dergilerin ve makalelerin elektronik ortamda yayınlandığı bir sitedir.
    Bilimsel araştırma siteleri nelerdir?
    Bilginin kaynakları nelerdir?
    Bilginin kaynakları genel olarak iki ana kategoriye ayrılır: birincil ve ikincil kaynaklar. Birincil bilgi kaynakları, öğrencinin doğrudan kendi yaşantısı yoluyla elde ettiği verilerdir. Bu kaynaklar arasında: - Gerçek modeller; - Deneyler; - Gözlem; - Görüşme yer alır. İkincil bilgi kaynakları ise başka birileri tarafından oluşturulmuş, öğrenciye hazır olarak sunulan bilgileri ifade eder. Ayrıca, kütüphaneler, internet ve istatistiksel kaynaklar gibi daha geniş kapsamlı bilgi kaynakları da mevcuttur.
    Bilginin kaynakları nelerdir?
    Araştırmanın temel amacı nedir?
    Araştırmanın temel amacı, sistemli sorulardan yola çıkarak elde edilen verilerin, sorunları çözmek veya yeni bilgiler üretmek için kullanılmasıdır. Daha spesifik olarak, araştırmalar şu hedeflere yönelik olabilir: - Olayları tanımlamak ve sınıflandırmak. - Olaylar arasındaki ilişkileri bulmak. - Olayları anlamak, açıklamak ve tahmin etmek. - İlişkilerin içindeki sebepleri incelemek.
    Araştırmanın temel amacı nedir?
    Gündelik bilgi ve bilimsel bilgi arasındaki fark nedir?
    Gündelik bilgi ve bilimsel bilgi arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Gündelik Bilgi: Günlük yaşamda karşılaşılan olaylar ve deneyimler sonucu elde edilen, genellikle bireysel gözlem ve deneyimlere dayanan bilgidir. 2. Bilimsel Bilgi: Sistematik bir şekilde toplanan, test edilen, analiz edilen ve doğrulanabilen bilgidir.
    Gündelik bilgi ve bilimsel bilgi arasındaki fark nedir?
    Bilimsel araştırma ve bilimsel çalışma arasındaki fark nedir?
    Bilimsel araştırma ve bilimsel çalışma arasındaki farklar şunlardır: 1. Bilimsel Araştırma: Bilimsel araştırma, bir sorun veya hipotezi çözmek için yapılan sistematik ve disiplinli çalışmaların bütünüdür. 2. Bilimsel Çalışma: Bilimsel çalışma, daha geniş bir terim olup, bilimsel araştırmanın yanı sıra sezgisel, kendiliğinden gelişen ve plansız araştırmaları da kapsar.
    Bilimsel araştırma ve bilimsel çalışma arasındaki fark nedir?
    Bilimsel araştırma nedir kısaca?
    Bilimsel araştırma, karşılaşılan bir güçlüğün bilimsel yöntem kullanılarak giderilmesi veya verilerin belli bir plana ve sisteme göre toplanması, çözümlenmesi, yorumlanması ve sonucun rapor haline getirilerek problemlere güvenilir çözümler arama çalışmasıdır.
    Bilimsel araştırma nedir kısaca?