Buradasın
Beta karoten üretimi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Beta karoten üretimi, genellikle mikrobiyal fermantasyon yöntemiyle gerçekleştirilir 12. Bu süreçte kullanılan bazı mikroorganizmalar:
Üretim aşamaları:
- Besi ortamı hazırlığı: Fermantasyon için malt ekstrakt broth veya YPK gibi sentetik besi ortamları ya da melas, şilempe, peynir altı suyu gibi endüstriyel atık maddeler kullanılır 23.
- Fermantasyon: Mikroorganizmalar, besi ortamına eklenerek 270°C'de 150 rpm'de 3, 5 veya 8 gün boyunca fermantasyona bırakılır 3.
- Beta karoten ekstraksiyonu: Fermantasyon sonrası, mikroorganizmalar besi ortamından ayrılır ve beta karoten, hekzan-metanol çözeltisi ile 550°C'de 2 saat ekstrakte edilir 3.
- Saflaştırma: Elde edilen beta karoten, %96 saflığa ulaşacak şekilde işlenir 1.
Beta karoten, ayrıca bitkilerden elde edilebilir veya sentetik yollarla üretilebilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: