Sarımsaklı zeytinyağlı kabak yapmak için gerekli malzemeler: 4 kabak; 1 avuç dereotu; 2 kırmızı kapya biber; 3 yeşil sivri biber; 1 kuru soğan; 4 orta boy domates; 4 sarımsak; 1 tatlı kaşığı domates salçası; yarım çay bardağı zeytinyağı; 1 yemek kaşığı sıvı yağ; 2 kesme şeker; 1 tatlı kaşığı tuz. Yapılışı: 1. Kırmızı kapya biberleri yıkayıp baş kısımlarını kesin, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra yemeklik doğrayın. 2. Yeşil sivri biberleri yıkayıp baş kısımlarını kesip yemeklik doğrayın. 3. Kuru soğanı ayıklayıp yıkayın ve yemeklik doğrayın. 4. Zeytinyağı ve sıvı yağ ilave ederek hepsini birlikte kavurun. 5. Rendelenmiş domatesleri ekleyin ve 4 sarımsağı minik minik doğrayın. 6. Domates salçası, kesme şeker, tuz ilave edin ve kaynamaya başlayınca küp küp doğradığınız kabakları ilave edin. 7. 5-10 dakika karıştırarak harmanlayın ve sosu yedirin. 8. Üzerine çıkmayacak şekilde su ekleyin, kaynayınca ocağı kısın ve kabaklar pişince ocaktan alın. 9. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve üzerine dereotu doğrayın. Alternatif bir tarif için: 3 kabak, 3-4 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz kullanarak tavanın dibine kabaklar dizilir, üzerine küçük doğranmış sarımsaklar eklenir, zeytinyağı gezdirilir, tuz atılır ve kapak kapatılarak kısık ateşte 25-30 dakika pişirilir. Bir diğer tarif ise şu şekildedir: Kabaklar yıkanır ve alacalı bir şekilde soyulur, kuşbaşından biraz daha büyük parçalar halinde doğranır. Soğanlar yemeklik doğranır, domates küpler halinde doğranır. Geniş tabanlı bir tencereye zeytinyağı alınır ve ısıtılır. Soğanlar eklenip kavrulmaya başlanır. Soğanların rengi dönünce salça eklenir ve birlikte kavrulmaya devam edilir. Kabaklar eklenir ve karıştırılıp bir süre pişirilir.