• Buradasın

    Zeytin tebliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Zeytin Tebliği, Türk Gıda Kodeksi kapsamında, sofralık zeytinlerin üretim, hazırlık, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlama süreçlerini düzenleyen bir tebliğdir 12.
    Bu tebliğ ile belirlenen bazı hususlar şunlardır:
    • Zeytin Çeşitleri: Zeytinlerin tip, çeşit ve sınıflarına göre ayrılması 3.
    • Depolama Nitelikleri: Lisanslı depoların, zeytini yabancı madde karışmasından koruyacak şekilde inşa edilmesi ve donatılması 34.
    • Ürün Senetleri: Depolanan her 1.000 kg zeytin için ayrı bir ürün senedi düzenlenmesi 34.
    • Geçici Depolama: Zeytinlerin, depolama amacından ziyade kısa süreli muhafaza için lisanslı depoya kabul edilmesi 34.
    Tebliğ, 23 Ağustos 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Zeytinyağı tebliğinde yapılan değişiklikler nelerdir?

    Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nde yapılan değişiklikler şunlardır: 1. Duyusal Özellikler: Etikette tat ve kokuya ilişkin duyusal özellikler sadece natürel sızma ve natürel birinci zeytinyağı için kullanılacaktır. 2. Delta-7-Stigmastenol Değeri: Tebliğin yayımı tarihinden önce piyasaya sürülen ve tavsiye tüketim tarihi 31.12.2024 tarihine kadar olan rafine ve riviera zeytinyağlarından, Delta-7-Stigmastenol değeri %0,5 ile %0,8 aralığında olanlar, diğer tüm parametrelerin bu tebliğde yer alan değerlere uygun olması şartıyla raf ömrü boyunca piyasada kalabilecektir. 3. Zeytinyağı Komisyonu: Tebliğden "Zeytinyağı Komisyonu" tanımı çıkarılmıştır.

    Kaliteli zeytin nasıl anlaşılır?

    Kaliteli zeytini anlamak için şu özelliklere dikkat edilmelidir: 1. Renk: Zeytinin etinin rengi parlak ve canlı olmalıdır. 2. Çekirdek: Çekirdeği küçük olan zeytinler daha lezzetlidir. 3. Diri Yapı: Zeytinin etli kısmı diri ve dolgun olmalıdır. 4. Tat: Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. 5. Kolay Ayrılma: Zeytinin etli kısmı çekirdeğinden kolayca ayrılmalıdır. Ayrıca, resmi gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği'ne uygun üretilmiş olması da önemlidir.