• Buradasın

    Zeytin tebliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A sunlit Turkish olive grove with workers carefully harvesting plump green and black olives, while others sort them into wooden crates under a clear blue sky.
    Zeytin tebliği, sofralık zeytinlerin üretim, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını düzenleyen resmi bir belgedir 125.
    Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2014/33), bu alanda en güncel düzenlemedir 13. Bu tebliğ, sofralık zeytinlerin:
    • Özelliklerini belirler 13.
    • Hijyenik ve tekniğine uygun şekilde üretilmesini sağlar 13.
    • Piyasaya sunuş şekillerini düzenler 13.
    Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Zeytinyağı tebliğinde yapılan değişiklikler nelerdir?

    8 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nde yapılan bazı değişiklikler şunlardır: Zeytinyağı Komisyonu tanımı tebliğden çıkarıldı. Etikette duyusal özelliklerin kullanımına ilişkin düzenleme yapıldı. 6. madde yürürlükten kaldırıldı. Geçici 2. madde eklendi. Tebliğ, 8 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    Kaliteli zeytin nasıl anlaşılır?

    Kaliteli zeytini anlamak için şu özelliklere dikkat edilmelidir: 1. Renk: Zeytinin etinin rengi parlak ve canlı olmalıdır. 2. Çekirdek: Çekirdeği küçük olan zeytinler daha lezzetlidir. 3. Diri Yapı: Zeytinin etli kısmı diri ve dolgun olmalıdır. 4. Tat: Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. 5. Kolay Ayrılma: Zeytinin etli kısmı çekirdeğinden kolayca ayrılmalıdır. Ayrıca, resmi gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği'ne uygun üretilmiş olması da önemlidir.