Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytin pirima (prina) yapımı, zeytinyağı üretim sürecinin bir parçasıdır ve şu adımları içerir:
- Zeytinlerin Hasadı: Zeytinler, eylül-ekim aylarında erken hasat veya kasım-aralık aylarında olgun hasat olarak toplanır 1.
- Ayıklama: Hasat edilen zeytinler fabrikaya ulaştırılır, tartılır ve ardından bunker adı verilen çukur bölümlere boşaltılır 1.
- Yıkama: Zeytinler, dal ve yapraklarından ayrıldıktan sonra yıkanır, kurutulur ve kırma makinelerine gönderilir 1.
- Kırma ve Ezme: Zeytinler, çekirdeği ile birlikte kırılır ve ezilir, bu işlem sonucunda zeytin peltesi elde edilir 1.
- Yoğurma (Malaksasyon): Zeytin hamuru, makineler tarafından yoğrulur ve bu aşamada suya eklenir 1. Eğer su 27 derece ve daha düşük sıcaklıkta ise, zeytinyağı "soğuk sıkım" olarak üretilir 1.
- Karasu ve Yağın Ayrılması: Yoğurma işleminin tamamlanmasının ardından, zeytin hamurunda kalan yağın alınması için pres veya dekantör işlemleri uygulanır 1. Bu işlemle prina (zeytin posası), zeytin karasuyundan ve yağından ayrıştırılır 1.
- Santrifüjleme: Zeytinyağı, zeytin karasuyundan ayrıştırılır ve tortu ile partiküller yağdan uzaklaştırılır 1.
- Ambalajlama: Zeytinyağı, saklama koşullarına uygun cam şişelere veya tenekelere doldurulur ve azot basılarak kapatılır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: