Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Üzüm şırasının pekmeze çevrilmesi için aşağıdaki adımlar izlenir:
- Yıkama ve Parçalama: Hasat edilen üzümler yıkanır ve taneleri ezilerek mayşe haline getirilir 1.
- Presleme: Üzümler pnömatik membran (balonlu) presler veya diğer pres türleri ile sıkılır 1. Presleme sırasında şıraya 50 ppm düzeyinde kükürt dioksit (SO2) ilave edilebilir 1.
- Seperasyon: Presten alınan şıra, kaba maddelerinden ayırmak için separatörden geçirilir 1.
- Kestirilme: Tatlı pekmez yapılacaksa, şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat eklenir 13.
- Durultma ve Dinlendirme: Şıra, uygun doz ve kombinasyonda durultma ajanları kullanılarak soğutulur ve dinlendirme tankına alınır 1.
- Filtrasyon: Berrak şıra elde etmek için şıra filtreden geçirilir 1.
- Kaynatma ve Koyulaştırma: Geleneksel yöntemde şıra, açık kazanlarda kaynatılarak suyu buharlaştırılır ve koyulaştırılır 1. Modern işletmelerde ise vakum kazanları kullanılır 1.
- Soğutma ve Ambalajlama: Konsantrasyon işleminden sonra pekmez soğutulur ve teneke kutu, cam kavanoz, plastik veya diğer ambalajlara doldurularak piyasaya arz edilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: