Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ülseratif kolit hastalarının tüketmemesi gereken bazı gıdalar şunlardır:
- Lifli gıdalar: Brokoli, lahana, mısır gibi çiğ sebzeler bağırsak hareketlerini artırarak semptomları kötüleştirebilir 13.
- Süt ve süt ürünleri: Laktoz intoleransı nedeniyle semptomları tetikleyebilir 14.
- Baharatlı ve yüksek yağlı yiyecekler: Acı biber ve tereyağı gibi gıdalar bağırsak iltihabını artırabilir 14.
- Alkol ve kafein: Şarap, bira, kahve ve enerji içecekleri bağırsak hareketlerini hızlandırabilir 15.
- Çözünmeyen lifli gıdalar: Tam tahıllar ve kabuklu meyveler bağırsak kramplarını artırabilir 1.
- Şeker ve şekerli ürünler: Kekler, hamur işleri ve meyve suları ishali tetikleyebilir 14.
- Diyet emülgatörleri: Karboksimetilselüloz ve polisorbat-80 gibi maddeler semptomları kötüleştirebilir 1.
Her hastanın durumu farklı olduğu için, diyet düzenlemeleri için bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: