Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Turpun hikayesi şu şekilde özetlenebilir:
- Köken: Turpun kökeni konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı bilim insanlarına göre turpun anavatanı Çin'dir ve buradan Orta Asya steplerine, ardından Akdeniz üzerinden farklı coğrafyalara yayılmıştır 12. Diğer bir görüşe göre ise doğal şartlarda yetişen turp, Suriye'de ortaya çıkmış ve Mısır, Anadolu, Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ve Akdeniz'i çevreleyen ülkelere Mezopotamya'dan yayılmıştır 2.
- Tarihsel Kullanım: Arkeolojik kanıtlar, turpun 5000 yıldan fazla bir süre önce Mısır ve Babil halklarının sofrasında olduğunu göstermektedir 12. Turp, Antik Mısır'da o kadar önemli bir gıda idi ki, Keops Piramidi'nin iç duvarlarında piramitleri inşa eden işçilerin turpla beslendiği tasvir edilmiştir 12.
- Modern Kullanım: Turp, dünya üzerinde yaklaşık 30 ayrı çeşitte bulunmakta olup, Avrupa'da genellikle taze veya haşlanarak, Asya'da ise pişirilerek, kurutularak veya turşu şeklinde tüketilmektedir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: