Şeker fabrikalarında şeker elde etme süreci şu aşamalardan oluşur: 1. Pancarların Fabrikaya Kabulü ve Hazırlanması: - Pancarlar fabrikaya getirilir, tartılır ve toprak firesi tespit edilir. - Pancarlar yıkanır, kıyılır ve haşlama teknesine gönderilir. 2. Difüzyon: - Pancar kıyımları, sıcak su ile karıştırılarak şekerin çözdürülmesi sağlanır. - Bu işlem, ters akım prensibine göre çalışan difüzörlerde gerçekleşir. 3. Ham Şerbet Elde Edilmesi: - Şeker, pancarın hücrelerinden çözülerek ham şerbet elde edilir. 4. Kireçleme: - Ham şerbet, pH 11'e getirilerek şeker dışı maddeler çöktürülür. 5. Kristalleştirme: - Aşırı doygun şuruba pudra şekeri eklenerek kristal taneleri oluşturulur ve büyütülür. 6. Santrifüjleme: - Kristal lapa, santrifüjlerde işlenerek şeker kristalleri ayrılır. 7. Kurutma ve Ambalajlama: - Santrifüjlerden çıkan şeker, kurutma ünitesine nakledilir ve ambalajlanır.