• Buradasın

    Tirit kebabının hikayesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tirit kebabının hikayesi şu şekilde özetlenebilir:
    Tirit, Orta Çağ Arap-İran mutfak kültürüyle etkileşime giren Selçuklu mutfağının en kadim lezzetlerinden biridir 12. 13. yüzyılda Anadolu’da Selçuklu kültüründe tiritin bilindiğini, Mevlânâ’nın Divan-ı Kebir’de tiritten bahsettiği satırlardan anlamak mümkündür 12.
    Osmanlı zamanında, Sultan Avcı Mehmet'e sunulan tirit yemeğinin adı sorulduğunda, aşçının "Tepside tirit, alındı Girit" şeklinde şairane bir yanıt vermesi üzerine, aşçı ödüllendirilmiş ve tirit, özel günlerin yemeği olarak sofralarda yerini almıştır 4.
    Tirit kebabı, Konya yöresine ait olup, kuzu eti, bayat ekmek, sumaklı soğan ve sarımsaklı yoğurt gibi malzemelerle hazırlanır 345.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Konya tirit kebabı nasıl yapılır?

    Konya Tirit Kebabı Tarifi: Malzemeler: 1/2 kg kuzu eti; 1/2 kg yoğurt; 2 adet soğan; 1 demet maydanoz; 1 adet kurutulmuş ekmek; 2 kaşık tereyağı; 2 adet defne yaprağı; 4-5 diş sarımsak, tuz, karabiber; Süslemek için biber, domates. Yapılışı: 1. Et Hazırlığı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavrulur. 2. Pişirme: Etler suyunu çektiğinde, üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilir. 3. Ekmek Hazırlığı: Bayat ekmek dilimlenir, fırında hafifçe kıtırlaştırılır ve 2 santimlik kareler halinde kesilir. 4. Servis: Haşlanan etler ateşten alınmadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. 5. Sunum: Piyazlık doğranmış soğanlar tuz ile ovuşturulur. Konya Tirit Kebabı, düğün yemeği olarak da bilinir.

    Türk kebabı çeşitleri nelerdir?

    Türk mutfağında birçok kebap çeşidi bulunmaktadır, bunlardan bazıları şunlardır: Adana kebap. Urfa kebap. Şiş kebap. İskender kebap. Cağ kebabı. Döner kebap. Çöp şiş. Testi kebabı. Beyti kebap. Patlıcan kebabı.

    Tirit ve tirit kebabi aynı mı?

    Tirit ve tirit kebabı aynı değildir, ancak tirit kebabı bir tirit çeşididir. Tirit, et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan bir yemektir.