Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sultan mezesi yapmak için gerekli malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek 12;
- 2 su bardağı su 12;
- 1 adet kuru soğan 12;
- 1 diş sarımsak 12;
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1;
- 5 damla limon suyu 1;
- Tuz 1.
Üzeri için:
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp suyunu süzün 1.
- Mercimeği tencereye alıp üzerine 2 su bardağı su ekleyerek kaynamaya bırakın 12.
- Kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte mercimekler suyunu çekip iyice yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin 1.
- Soğanı ince ince doğrayın 1.
- Geniş bir tavaya 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı döküp ısıtın 1.
- Isınan yağın üzerine doğranmış soğanları koyun ve güzelce yumuşayana kadar sürekli karıştırarak kavurun 1.
- Soğanlar kavrulduktan sonra tavaya ince ince doğranmış sarımsağı ekleyin ve 30 saniye daha kavurun 1.
- Pişen mercimeği, damak tadınıza göre tuz ve 4-5 damla limon suyunu tavaya ekleyin 1.
- Kavrulmuş soğan ve sarımsak ile birlikte mercimeği güzelce karıştırıp ocak üzerinden alın 1.
- Bir sos tavasına 2 yemek kaşığı zeytinyağı döküp ısıtın 1.
- Isınan yağın üzerine 2 yemek kaşığı çam fıstığı koyun ve fıstıkların rengi hafifçe dönene kadar kavurun 1.
- Kavrulduktan sonra üzerlerine yarım çay kaşığı kırmızı toz biber ekleyip karıştırın 1.
- Hazırladığınız sultan ezmesini servis tabağına koyup hafifçe yayın 1.
- Üzerine kavurduğunuz çam fıstıklarını güzelce gezdirin 1.
- İnce ince doğranmış maydanoz serpiştirip servis edebilirsiniz 1.
Sultan mezesi tarifi farklı kaynaklarda değişiklik gösterebilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: