• Buradasın

    Sultan mezesi nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A vibrant Turkish kitchen counter displays freshly chopped cucumbers, tomatoes, and herbs next to a bowl of red lentil sultan meze, drizzled with olive oil and garnished with pine nuts and parsley.
    Sultan mezesi yapmak için gerekli malzemeler:
    • 1 su bardağı kırmızı mercimek 12;
    • 2 su bardağı su 12;
    • 1 adet kuru soğan 12;
    • 1 diş sarımsak 12;
    • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1;
    • 5 damla limon suyu 1;
    • Tuz 1.
    Üzeri için:
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1;
    • 2 yemek kaşığı çam fıstığı 1;
    • Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber 1.
    Yapılışı:
    1. Mercimeği yıkayıp suyunu süzün 1.
    2. Mercimeği tencereye alıp üzerine 2 su bardağı su ekleyerek kaynamaya bırakın 12.
    3. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte mercimekler suyunu çekip iyice yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin 1.
    4. Soğanı ince ince doğrayın 1.
    5. Geniş bir tavaya 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı döküp ısıtın 1.
    6. Isınan yağın üzerine doğranmış soğanları koyun ve güzelce yumuşayana kadar sürekli karıştırarak kavurun 1.
    7. Soğanlar kavrulduktan sonra tavaya ince ince doğranmış sarımsağı ekleyin ve 30 saniye daha kavurun 1.
    8. Pişen mercimeği, damak tadınıza göre tuz ve 4-5 damla limon suyunu tavaya ekleyin 1.
    9. Kavrulmuş soğan ve sarımsak ile birlikte mercimeği güzelce karıştırıp ocak üzerinden alın 1.
    10. Bir sos tavasına 2 yemek kaşığı zeytinyağı döküp ısıtın 1.
    11. Isınan yağın üzerine 2 yemek kaşığı çam fıstığı koyun ve fıstıkların rengi hafifçe dönene kadar kavurun 1.
    12. Kavrulduktan sonra üzerlerine yarım çay kaşığı kırmızı toz biber ekleyip karıştırın 1.
    13. Hazırladığınız sultan ezmesini servis tabağına koyup hafifçe yayın 1.
    14. Üzerine kavurduğunuz çam fıstıklarını güzelce gezdirin 1.
    15. İnce ince doğranmış maydanoz serpiştirip servis edebilirsiniz 1.
    Sultan mezesi tarifi farklı kaynaklarda değişiklik gösterebilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Sultan ezmesi içinde ne var?

    Sultan ezmesi içinde bulunan malzemeler, yapılan tarife göre değişiklik gösterebilir. Bazı sultan ezmesi tarifleri için malzemeler: Yemek.com'da yer alan sultan ezmesi tarifi için malzemeler: 1 su bardağı irmik; 2 yemek kaşığı domates salçası; 1 yemek kaşığı biber salçası; yarım su bardağı ceviz; 2 diş sarımsak; 2 dal taze soğan; 15-20 dal maydanoz; 2 yemek kaşığı nar ekşisi; 2 çay kaşığı sumak; 1 çay kaşığı isot; 1 çay kaşığı kimyon; 1 çay kaşığı pul biber; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay bardağı zeytinyağı; 3 yemek kaşığı ılık su. Nefisyemektarifleri.com'da yer alan sultan ezmesi tarifi için malzemeler: 1 su bardağı irmik; 5 adet yeşil soğan; yarım su bardağı ceviz; yarım su bardağı sızma zeytinyağı; 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası; 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası; 1 yemek kaşığı kırmızı acı biber; 1 yemek kaşığı kimyon; 5 diş sarımsak; 1 tatlı kaşığı karabiber. Sofra.com.tr'de yer alan sultan ezmesi tarifi için malzemeler: 1 adet salatalık; 2 adet domates; birer tutam taze nane ve maydanoz; 3 adet sivri biber; 1 adet küçük soğan; 3 diş sarımsak; 1 yemek kaşığı biber salçası; 2 yemek kaşığı nar ekşisi; 2 yemek kaşığı limon suyu; 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı; tuz.

    Sultan ezmesi nasıl servis edilir?

    Sultan ezmesi, genellikle kızarmış ekmek ile servis edilir. Servis önerileri: Üzerine kavrulmuş çam fıstığı serpilebilir. İnce ince doğranmış maydanoz eklenebilir. Sultan ezmesi, beş çaylarının yanında veya atıştırmalık olarak da sunulabilir.