Şırdan tavada nasıl pişirilir sorusuna yanıt bulunamadı. Ancak, şırdan dolması yapımında şırdanlar, tencereye yerleştirildikten sonra 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir. Şırdan dolması tarifi için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şu şekildedir: Malzemeler: 4 adet şırdan; 1 su bardağı pirinç; 1 adet soğan; 1 yemek kaşığı biber salçası; 3 yemek kaşığı sıvı yağ; 1 tatlı kaşığı tuz; 1 çay kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı isot; 1 tatlı kaşığı kimyon. Yapılışı: Geniş bir kapta doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, salça, sıvı yağ ve tüm baharatları güzelce karıştırın. Şırdanlar mutlaka önceden iyice temizlenmiş olmalı. Birkaç kez limonlu ve tuzlu suda bekletip bol suyla yıkayın. Şırdanların açık kısmından harcı dikkatlice doldurun. Fazla sıkı doldurmayın; pirinçler pişerken şişeceği için bir miktar boşluk bırakın. Ağız kısmını bir iğne ve pamuk ipliği ile dikin. Bir tencere içerisinde salça ve et suyunu (veya normal su) karıştırarak sosunu hazırlayın. Tuz ilave edin. Doldurduğunuz şırdanları tencereye yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 1,5 - 2 saat pişirin. Şırdan, bir sakatat olduğu için ağır bir kokusu olabilir. Şırdan dolması, Adana mutfağına ait, yöresel bir sokak lezzetidir. Şırdan dolması pişirilirken bir uzmana danışılması önerilir.