Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sinop tiritinin neden meşhur olduğuna dair bir bilgi bulunamamıştır. Ancak, tiritin genel olarak meşhur olmasının sebebi, Türkiye'nin birçok bölgesinde farklı tarifler ve malzemelerle yapılmasıdır 34.
Tirit, et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan bir yemek türüdür 34. Farklı yörelere göre; kuzu, inek, kaz, ördek ve tavuk gibi farklı etler kullanılarak yapılır 34.
Tiridi meşhur olan bazı iller şunlardır:
- Konya 34. Konya tiridi, 29.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret alarak Konya'ya ait olduğu gösterilmiştir 34.
- Kastamonu 34. Simitlerin sıcak kemik suyuyla ıslatılmasıyla yapılan Kastamonu tiridi, üstüne sarımsaklı yoğurt ve baharatlarla kavrulmuş kıyma ve tereyağı dökülerek servis edilir 34.
- Şanlıurfa 34. Şanlıurfa tiridi, yörede yetişen ivesi türü koyunun kuzusunun etinin kemiğiyle birlikte uzun süre kaynatılmasıyla yapılır 34. Sunumunda Şanlıurfa açık ekmeğinin üzerine sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiber konur 34.
- Samsun 34. Samsun yöresinin en meşhur yemeği, kaz etiyle yapılan kaz ekmeğidir 34. Mahallî olarak tirit denir 34.
Ayrıca, 07.05.2024 tarihinde, Sinop Bilim Kültür Derneği tarafından, Sinop’un geleneksel tirit kültürü günün koşullarında değerlendirilerek özel sunum tabağı hazırlanmış ve basına tanıtılmıştır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: