Şeker terimi, iki ana kategoriye ayrılan çeşitli şeker türlerini ifade edebilir: doğal şekerler ve işlenmiş şekerler 14.
Doğal şekerler arasında şunlar bulunur:
- Glikoz: Bitki, sebze ve meyvelerin yapısında bulunur, insan vücudu için iyi bir enerji kaynağıdır 14.
- Fruktoz: Meyve şekeri olarak bilinir, meyvelerde ve balda bulunur, glikoza oranla 2 kat daha tatlıdır 14.
- Galaktoz: Bitkilerde hücre duvarı bileşenlerinde bulunur, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde kullanılan bir şeker türüdür 14.
İşlenmiş şekerler ise şunlardır:
- Beyaz şeker: Şeker üretiminde uygulanan saflaştırma işlemi sonucu elde edilir, çay şekeri olarak da bilinir 14.
- Kahverengi şeker: Beyaz şekerden elde edilir, ancak üretim aşamasında saflaştırma işlemi yapılmadığından melas içerir 14.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu: Mısır nişastasından elde edilir, rafine toz şekere göre daha yüksek işlenmişlik düzeyine sahiptir 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: