Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Platolarda yetiştirilen tarım ürünleri, platonun bulunduğu bölgeye ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir:
- İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu platoları: Bu bölgelerde genellikle tahıl tarımı yaygındır 34. Özellikle buğday, arpa, mercimek ve şeker pancarı bu platolarda sıkça yetiştirilen ürünler arasındadır 24.
- Doğu Anadolu platoları: Bu platolarda daha çok hayvancılık ön plandadır, ancak Malatya ve Iğdır gibi yerlerde meyve ve sebze tarımı da yapılır 24.
- Karadeniz platoları: Bu bölgelerde çay ve fındık üretimi yaygındır 4. Ayrıca, yüksek rakımlı platolar yaz aylarında serin olduğu için yaylacılık amacıyla kullanılır 4.
- Akdeniz platoları: Taşeli ve Teke platoları gibi bölgelerde karstik özellikler nedeniyle tarım geri plandadır, ancak son yıllarda seracılık ön plana çıkmıştır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: